Zoeken

Bella Hadid haalt uit naar hoofddoekbeleid België

24 februari 2022 - 20:20 - Cultuur

©

Het Amerikaanse topmodel Bella Hadid roept Frankrijk, India, Quebec, België en alle andere landen in de wereld die moslimvrouwen discrimineren op om hun beleid te heroverwegen.

Het is in veel landen, zoals Frankrijk, India, Quebec en België, niet goed om een gesluierde moslimvrouw te zijn. Tegen deze vrouwen wordt op grote schaal gediscrimineerd. Bij de modeshow van het merk Proenza Schouler tijdens de New York Fashion Week toonde het Amerikaanse model Bella Hadid zich solidair met deze vrouwen. Ze was gekleed in een zwarte outfit met capuchon. Bella vertelde er het levensverhaal van Hoda, een jong meisje dat werd aangevallen vanwege haar hijab.

Lees ook: Gigi Hadid met hoofddoek op cover Vogue Arabia (foto)

Bella Hadid sprak in verschillende posts op Instagram hoe de anti-hijabwetten die worden aangenomen, niet alleen islamofobie weerspiegelen, maar ook een diepgewortelde vrouwenhaat die mannen ertoe brengt te menen dat zij kunnen bepalen wat een vrouw wel en niet mag dragen in 2022. "Verschillende vormen van hoofddoeken en hoofddeksels doen hun intrede in de modewereld, maar we mogen de dagelijkse strijd, het misbruik en de discriminatie waarmee moslimvrouwen omwille van hun geloof geconfronteerd worden, niet uit het oog verliezen", zei ze.

Het Amerikaanse model met Nederlands-Palestijnse roots zei dat ze met eigen ogen de discriminatie heeft gezien waarmee gekleurde mensen en moslims regelmatig te maken krijgen in de mode-industrie. "Ik weet dat veel van mijn islamitische zusters te maken hebben gehad met een onrechtvaardig oordeel van anderen. Het is bevooroordeeld en ronduit racistisch", zegt ze. Het 25-jarige model roept ook "Frankrijk, India, Quebec, België en elk ander land in de wereld dat moslimvrouwen discrimineert op om de keuzes te heroverwegen" als het gaat om "een lichaam dat hen niet toebehoort".

Lees ook: Palestijnse miljardair Mohamed Hadid dol op Marokko

Volgens Bella Hadid is het niet de taak van gezagsdragers om vrouwen te vertellen wat ze wel of niet moeten dragen, vooral als het gaat om geloof en veiligheid. "In Frankrijk mogen hijabi-vrouwen hun hoofddoek niet dragen op school, bij het spelen, sporten, zwemmen of zelfs op hun identiteitsfoto’s. Je kunt geen ambtenaar zijn of in een ziekenhuis werken met een hoofddoek aan. Om een stageplaats te krijgen zeggen de meeste universiteiten dat de enige manier is om de hijab af te doen. Dit is absurd en laat echt zien hoe islamofoob de wereld is zonder het te erkennen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team