Zoeken

Frankrijk: ophef door muurschildering van gesluierde vrouw

5 februari 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Een op een muur in het Franse Grenoble geschilderde fresco, waarop een vrouw met een gestreepte sluier en een gele ster met het woord "moslim" is afgebeeld, heeft scherpe reacties uitgelokt van plaatselijke politici en van de Representatieve Raad van Frans-Joodse Instellingen. Als gevolg daarvan heeft de regio Auvergne-Région-Alpes besloten haar subsidies voor het festival Street Art Fest Grenoble Alpes in te trekken.

In Frankrijk is een polemiek ontstaan rond een muurschildering van een gesluierde vrouw, die sinds enkele maanden in Grenoble te zien is. Jérôme Catz, oprichter en directeur van het "Street Art Fest" reageerde op de ophef in een persbericht. "Dit werk draagt een werkelijk boeiende boodschap uit. De naam van het werk is "Slechte religie?", alsof de kunstenaar vraagt of er vandaag mensen zijn die wegens hun religie worden gestigmatiseerd. Voor mij is het duidelijk een kwestie van de media en de politieke agenda, die interessant genoeg steeds dichter bij de presidentsverkiezingen komt te liggen."

Lees ook: Stijging discriminatie en geweld tegen moslima’s in Spanje

Vorige donderdag werd het werk van straatartiest Goin beschadigd: het gezicht van de vrouw en de ster werden met zwarte verf overgeschilderd, meldt France Bleu. Tegelijkertijd trok de regio Auvergne-Rhône-Alpes haar subsidie in (10.000 euro, op een totale begroting van 600.000 euro) voor het festival "Street art fest Grenoble Alpes". "Deze artistieke provocatie, die niet alleen onaanvaardbaar maar ook gevaarlijk is, dient alleen de extremen en zet aan tot haat en geweld", rechtvaardigt de regio in een verklaring.

Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht

De festivaldirecteur roept de regio op op haar besluit terug te komen. "Ieder normaal denkend mens die een beslissing neemt op basis van foute informatie, komt daarop terug. Ofwel is het oneerlijk, maar ik geloof dat niet, ofwel is het een voorwendsel, maar ik zie niet waar zij ons van zouden kunnen beschuldigen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team