Zoeken

Voorzitter Israëlische Knesset in Marokko

8 juni 2023 - 23:30 - Marokko

©

Amir Ohana, de voorzitter van de Israëlische Knesset, begon woensdag aan een historisch bezoek aan Marokko. Het officiële bezoek werd georganiseerd na een uitnodiging van zijn Marokkaanse collega Rachid Talbi El-Alami, voorzitter van de Marokkaanse Kamer van Afgevaardigden, en markeert een keerpunt in de betrekkingen tussen Israël en de moslimwereld.

"Het wordt beschouwd als een belangrijk en baanbrekend bezoek, omdat het de eerste officiële uitnodiging ooit is, voor een bilateraal bezoek aan een voorzitter van de Israëlische Knesset door een voorzitter van een moslimland in het algemeen en een Marokkaanse voorzitter in het bijzonder", schreef de Knesset in een persbericht.

Lees ook: Israël gaat Marokkaanse Sahara erkenen

Tijdens zijn bezoek zal Amir Ohana, die zelf ook van Marokkaanse afkomst is, hooggeplaatste politici ontmoeten, evenals leiders van lokale Joodse gemeenschappen. Ohana benadrukte het belang van dit bezoek en verklaarde dat "de droom van vrede met de landen van de Islam altijd in ons hart heeft gezeten". Hij sprak ook zijn hoop uit dat dit bezoek zou bijdragen aan "de geschiedenis die voor onze ogen wordt geschreven", een voorbode van een versterking van de betrekkingen tussen Israël en Marokko, een toenadering tussen de volkeren en een uitbreiding van de cirkel van vrede.

Lees ook: Israëlische soldaten oefenen in Marokko

Het bezoek vindt plaats in een bijzondere context die gekenmerkt wordt door een verbetering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Marokko. Na een onderbreking in 2000 als gevolg van de tweede Palestijnse Intifada, hebben de twee landen hun diplomatieke uitwisselingen hervat in december 2020. Marokko is het vierde Arabische land dat in 2020 zijn betrekkingen met Israël normaliseerde, na de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team