Zoeken

Spanje verzwakt door alliantie VS-Marokko

19 januari 2022 - 16:20 - Wereld

©

De politieke en militaire alliantie van de Verenigde Staten met Marokko bedreigt de toekomstige stabiliteit van Spanje, analyseert een Spaanse journalist.

De Amerikaanse president Joe Biden werkt aan de versterking van de betrekkingen met Marokko ten koste van Spanje, aldus de journalist in een door La Razón gepubliceerde opiniestuk. Hij legt uit dat Washington geen vertrouwen heeft in de regering van Pedro Sanchez, omdat die open of discrete betrekkingen onderhoudt met vijanden van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika (Peru, Cuba, Bolivia, Chili, Colombia, Mexico en Argentinië).

Lees ook: Spanje streeft naar loyale samenwerking met Marokko

Onder Felipe González dreigden de Verenigde Staten Spanje, dat zich aarzelend bij de NAVO had aangesloten, met de overbrenging van militaire bases naar Marokko. De Spaanse regeringsleider was zich bewust van de gevolgen van een dergelijke reactie en aanvaardde dat Spanje zich aansloot in het Atlantisch Bondgenootschap, herinnert zich de journalist.

Lees ook: Spanje’s prioriteit in 2022 is Marokko

Voormalig VS-president Donald Trump erkende in december 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, een beslissing die door president Biden niet werd betwist. Die hernieuwde relatie van de Verenigde Staten met Marokko vormt een bedreiging voor de toekomstige stabiliteit van Spanje, aldus de journalist, die meent dat deze internationale politieke alliantie Spanje op lange termijn ernstig zou kunnen verzwakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team