Zoeken

Marokko verhoogde militaire begroting met 30% in 2020

9 juni 2021 - 17:40 - Marokko

©

Marokko heeft zijn militaire uitgaven in 2020 met meer dan 30% verhoogd. Een investering die volgens sommige deskundigen niet in verhouding staat tot het BBP van het koninkrijk.

Spanje was sinds 1990 de voornaamste leverancier van Marokko voor militair materieel en uitrusting. Maar voor de huidige strategie om het leger te versterken en te moderniseren, heeft het koninkrijk Spanje de rug toegekeerd ten gunste van de Verenigde Staten en Frankrijk. Met zijn nieuwe partners heeft Marokko zijn leger versterkt door vliegtuigen, tanks en oorlogsschepen aan te schaffen, meldt El Confidencial Digital.

Marokko kocht nieuwe F-16’s van de Verenigde Staten en heeft de bestaande toestellen gemoderniseerd bij Lockheed Martin. Ook zal de Royal Air Force binnenkort de internationaal begeerde F-35 in bezit krijgen. Die wordt vervaardigd in Texas en wordt beschouwd als het beste gevechtsvliegtuig ter wereld.

Lees ook: Marokko bij belangrijkste klanten Franse wapenindustrie

De modernisering van het Marokkaanse leger baart Spanje geen zorgen, aldus de krant, die meent dat de steeds terugkerende spanningen tussen de twee landen vooralsnog slechts van politieke aard zijn. Evenzo is Algerije niet bezorgd over de modernisering van het Marokkaanse leger, vooral omdat de meningsverschillen met het koninkrijk zich enkel bevinden op diplomatiek of politiek niveau.

In de afgelopen vijf jaar heeft Spanje voor een bedrag van 87 miljoen euro aan militair materieel, waaronder munitie en submunitie, aan Marokko verkocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team