Zoeken

VN roept 15 maart uit tot Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie

18 maart 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie aangenomen om 15 maart uit te roepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie. Maar niet alle lidstaten zijn het daar mee eens, met name Frankrijk betwist dit initiatief.

De resolutie werd ingediend door Pakistan en zal elk jaar op 15 maart worden gevierd. "Aanvallen, verdenkingen en angst voor moslims hebben ’epidemische’ proporties bereikt, en de islamofobie wordt nog eens versterkt door bepaalde politieke toespraken, nieuwe wetten en visumbeperkingen," aldus de VN.

Lees ook: Nederland: minister van Justitie wil geen boa’s met hoofddoek

Via de resolutie geeft de organisatie te kennen dat ze "alle daden van geweld tegen personen op grond van hun godsdienst of overtuiging en daden gericht tegen hun plaatsen voor erediensten", veroordeelt en roept ze op tot "de versterking van de internationale inspanningen ter bevordering van een wereldwijde dialoog, een cultuur van verdraagzaamheid en vrede op alle niveaus, gebaseerd op de eerbiediging van de mensenrechten en de diversiteit van godsdiensten en overtuigingen".

In de resolutie worden alle landen, VN-organen, internationale en regionale organisaties, het maatschappelijk middenveld, de privé sector en religieuze organisaties, opgeroepen "een reeks evenementen met een hoog profiel te organiseren en te faciliteren, die erop gericht zijn de strijd tegen islamofobie op alle niveaus daadwerkelijk onder de aandacht te brengen", en ook om de nieuwe Internationale Dag tegen islamofobie in acht te nemen.

Lees ook: Bella Hadid haalt uit naar hoofddoekbeleid België

De instelling van de werelddag tegen islamofobie, die bij consensus werd aangenomen, stuitte wel op kritiek van verschillende lidstaten, waaronder Frankrijk. Het land is het niet eens met het gebruik van de term "islamofobie" omdat die in het internationale recht geen algemeen aanvaarde definitie heeft. "De term suggereert dat het de religie is die wordt beschermd en niet de gelovigen," aldus Nicolas de Rivière, de vertegenwoordiger van Frankrijk bij de VN.

Bladna.nl