Zoeken

Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk

5 november 2021 - 15:00 - Wereld

©

De Raad van Europa heeft na protesten uit Frankrijk, besloten om een diversiteitscampagne in te trekken, waarin de hoofddoek een positieve rol kreeg toebedeeld. Vrijwel alle Franse politieke partijen hebben kritiek geuit op de campagne.

Vorige week plaatste de Raad van Europa een video op Twitter waarin de hoofddoek voor moslima’s als positief wordt beschreven. Op de beelden zijn vrouwen te zien met en zonder hoofddoek, vergezeld met slogans als: "Diversiteit is schoonheid, en de hijab staat voor vrijheid" en "Vier de diversiteit en respecteer de hijab". De antidiscriminatiecampagne werd mede door de Europese Unie gefinancierd en gelanceerd door de landenorganisatie die opkomt voor democratie en mensenrechten.

Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

Maar na protest van vrijwel alle Franse politieke partijen, heeft de Raad van Europa de campagne ingetrokken. De uiterst rechtse polemist en mogelijke presidentskandidaat Eric Zemmour Twitterde: "De islam is de vijand van vrijheid. Deze campagne is de vijand van de waarheid". Marine Le Pen, voorzitster van het rechtse Rassemblement National, noemde de positieve kijk op de islamitische sluier ’schandalig en onfatsoenlijk’.

Maar ook andere politici van verschillende politieke families, zowel linkse als rechtse, bekritiseerden de campagne. Er klonk zelfs afkeur vanuit de regering. Volgens staatssecretaris Sarah El Haïry van Jeugd is de campagne teruggetrokken na haar stevige commentaar.

Lees ook: Hafsa El-Bazioui krijgt doodsbedreigingen na debat over hoofddoek in België

De Raad van Europa gaat nadenken over een betere manier om discriminatie tegen te gaan en "het bewustzijn te vergroten van de noodzaak om diversiteit en inclusie te respecteren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team