Zoeken

Nederland: minister van Justitie wil geen boa’s met hoofddoek

14 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

De Nederlandse minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, vindt net zoals de regering en de Kamer, dat religieuze uitingen geen onderdeel mogen vormen van het uniform van de buitengewone opsporingsambtenaar (boa). Ze gaat daarom samen met gemeenten een landelijke richtlijn ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat het neutrale boa-uniform gehanteerd blijft worden.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Yeşilgöz van Justitie dat ze in gesprek gaat met gemeenten over het uniform voor boa’s. Dat moet dezelfde "neutraliteit, landelijke uniformiteit en herkenbaarheid" krijgen als politie-uniformen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft moeite met de hoofddoek voor boa’s, maar Utrecht en Arnhem willen religieuze uitingen, zoals hoofddoeken en keppels, bij boa’s wel toestaan.

Lees ook: Tilburg wil handhavers toestaan een hoofddoek te dragen

Een motie van de PVV die de hoofddoek voor boa’s moet verbieden, werd vorig jaar december aangenomen. Daarnaast wil de Kamer dat de neutraliteit van boa-uniformen landelijk geregeld wordt in plaats van lokaal. Yeşilgöz schrijft dat de neutraliteit van politie en boa zeer belangrijk is. "Functies waarbij de overheid zich in de samenleving manifesteert met behulp van de sterke arm en gebruik maakt van dwangmiddelen, oefenen een bijzondere overheidstaak uit", schrijft de minister. "Dat vormt het uitgangspunt van het politie-uniform. Daarover is geen discussie", aldus Yeşilgöz in De Telegraaf.

Lees ook: Nederland: meerderheid wil hoofddoekverbod voor boa’s

Boa’s zijn in dienst van gemeenten, maar "de Tweede Kamer heeft zich duidelijk uitgesproken voor het landelijk regelen van de neutraliteit van het boa-uniform", schrijft de minister verder. De richtlijn die zij samen met de gemeenten wil ontwikkelen is vergelijkbaar met die voor het politie-uniform.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team