Zoeken

Vlaamse overheid wil erkenning drie moskeeën intrekken

5 mei 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken wil de erkenning van drie moskeeën die verbonden zijn aan Diyanet, het Turkse staatsorgaan voor religieuze aangelegenheden, opschorten. De reden hiervoor is vermeende buitenlandse inmenging.

Dinsdag kondigde de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken zelf aan dat hij een procedure heeft gestart om de erkenning van drie moskeeën die verbonden zijn aan het Turkse Diyanet op te schorten vanwege de vastgestelde buitenlandse inmenging, meldt Belga.

Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim

Deze maatregel is het gevolg van de conclusies van een rapport van staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Het rapport meldt overtredingen - voornamelijk betreffende het verbod op buitenlandse invloed - van het Vlaamse decreet inzake erkenning van lokale gebedshuizen, geconstateerd bij de twaalf erkende moskeeën van Diyanet.

De betrokken moskeeën hebben tot 15 november de tijd om zich in regel te stellen. Er is een hoorzitting gepland voor de vertegenwoordigers van de drie moskeeën die een schorsing riskeren in Lommel, Aalst en Heusden-Zolder. Een definitieve beslissing van de minister wordt volgende maand verwacht. De overige negen moskeeën hebben een waarschuwing gekregen.

Lees ook: Brieven met luiers aan moskeeën Nederland zijn niet strafbaar

In Vlaanderen zijn er ongeveer 160 moskeeën waarvan 24 erkend zijn. Twaalf daarvan vallen onder Diyanet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team