Zoeken

Visserijovereenkomst Marokko-EU: Spanje eist schadevergoeding

16 december 2011 - 12:00 - Economie

©

Het besluit van het Europees Parlement om de visserijovereenkomst dat Marokko bindt aan de Europese Unie niet te verlengen teneinde opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden, werd sterk veroordeeld door Spanje, waar de economische crisis woedt sinds 2008.

De Spaanse minister van Visserij, Rosa Aguilar, riep donderdag de lidstaten van de EU op om een vergoeding te betalen aan Spanje, als gevolg van het verlies dat haar land zal lijden met de annulering van de visserijovereenkomst.

Spanje is het zwaarst getroffen land vermits et van de 120 schepen uit EU-landen die in Marokkaanse wateren rondvaren, 100 Spaans zijn. In Marokko bracht deze overeenkomst zowat 36,1 miljoen euro per jaar op.

De afwijzing van deze overeenkomst zal economische maar ook politieke gevolgen hebben op het Marokko-EU-partnerschap, zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri, woensdag. Zijn afdeling heeft ook dezelfde dag de vissersvaartuigen die profiteren van de overeenkomst, aangemaand de Marokkaanse territoriale wateren te verlaten voor middernacht.

De Spaanse vloot die actief was in de Marokkaanse wateren, viste ongeveer 400.000 ton vis per jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team