Zoeken

Corona: Marokko krijgt financiële steun van Europa

26 december 2020 - 14:20 - Marokko

©

De Europese Unie schiet Marokko te hulp in de strijd tegen corona door een bedrag van 169 miljoen euro beschikbaar te stellen, om de medische respons te versterken en om maatregelen te nemen om de sociaaleconomische gevolgen van de pandemie te temperen.

Deze laatste betaling maakt deel uit van de toezegging van de Europese Unie om 450 miljoen euro te mobiliseren ter ondersteuning van Marokkaanse overheden in de strijd tegen het coronavirus. Begin maart is al 264 miljoen euro uitbetaald aan Marokko. Dankzij deze steun kon het koninkrijk zijn reactie op de pandemie versterken, zowel in de gezondheidssector als om de sociale en economische gevolgen van de pandemie aan te pakken.

Olivér Várhelyi, Europees Commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, zegt dat hieruit blijkt dat "de Europese Unie Marokko steunt in zijn inspanningen om de pandemie te beteugelen, arme gezinnen te beschermen en zijn economie weer op de been te krijgen". Volgens hem is de stimulering van de groei en de banen om in het levensonderhoud van burgers te voorzien en het overeind houden van bedrijven die door de huidige crisis zijn getroffen, een cruciale prioriteit voor beide partijen. "Marokko is een belangrijke partner van de EU en we staan samen in deze strijd."

De Europese Unie heeft in totaal 1,4 miljard euro, of zo’n 200 miljoen euro per jaar, toegewezen als bilaterale hulp aan Marokko. Het geld is bedoeld voor het ondersteunen van inclusieve ontwikkeling, de gelijke toegang tot sociale basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheid en sociale bescherming, democratisch bestuur, de rechtsstaat, de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld, steun voor de particuliere sector, duurzame groei en de creatie van banen, met name voor jongeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team