Zoeken

De verwijten van Algerije tegenover Marokko

9 augustus 2021 - 19:00 - Wereld

©

Algerije wil zijn betrekkingen met Marokko overduidelijk niet pacificeren. Het land heeft zojuist zijn westerbuur opnieuw aangeklaagd.

In een artikel getiteld "De onverbiddelijkheid van de Makhzen tegen de eenheid van het land is nu bewezen", gepubliceerd in het blad El Djeïch van het Nationaal Volksleger (ANP), wordt beweerd dat "het Marokkaanse regime de laatste tijd zijn vijandigheid jegens de Algerijnse staat en zijn instellingen op verschillende fronten heeft opgevoerd. Met name via een drugsoorlog, maar ook een media-, propaganda- en cyberoorlog, om nog maar te zwijgen van zijn nieuwe band met de zionistische entiteit".

Lees ook: Algerije niet van plan uitgestoken hand Mohammed VI te aanvaarden

De schrijver van het artikel herinnert aan de kwalificatie van Algerije als "vijandig land voor Marokko" door de Marokkaanse consul-generaal in Oran in mei 2020. Hij merkt op dat "de escalatie van de Makhzen in zijn vijandig beleid ten opzichte van Algerije, voortkomt uit de wens om wraak te nemen op de Algerijnse staat, voor zijn onveranderlijk standpunt die elke onderhandeling en elke concessie aan zijn principes afwijst. Algerije put daarvoor inspiratie uit zijn duizendjarige geschiedenis en zijn roemrijke revolutie". Marokko zou het tevens "lastig vinden dat Algerije altijd aan de kant van onderdrukte volkeren heeft gestaan en rechtvaardige zaken heeft verdedigd, zoals de Sahrawi-zaak".

Lees ook: Algerije reageert op nieuws over spionage door Marokko

Volgens een woordvoerder van het ANP is de strategie van permanente spanning en escalatie van de Makhzen ten opzichte van Algerije bedoeld om de ambities en de stelling van de zionistische lobby te dienen, die geworteld is in het mechanisme van de macht in Rabat en gesteund wordt door besluitvormende kringen in andere hoofdsteden. "De Marokkaanse aanvallen tegen Algerije zijn een obsessie van de Makhzen [...] die nooit ter verantwoording is geroepen door mensenrechtenorganisaties vanwege de voortdurende schendingen van deze rechten, met name in de Westelijke Sahara en tegen de Saharawi’s," staat er te lezen.

Lees ook: Voormalig Algerijns minister roept op tot standvastigheid tegen Marokko

Het blad komt terug op de beschuldigingen van spionage tegen Marokko. De auteur merkt op dat Algerije niet het enige land is dat door het koninkrijk met de Israëlische software Pegasus wordt bestookt en is van mening dat "in de internationale betrekkingen deze handeling van Marokko onwettig is en een ernstige en gevaarlijke ontsporing inhoudt. Het klimaat van vertrouwen dat tussen ambtenaren en vertegenwoordigers van staten zou moeten heersen, kan hierdoor ondermijnd worden. Het ANP beschuldigt Marokko er ook van Algerije te overspoelen met allerlei soorten drugs en via zijn netwerken te hebben getracht om vals geld op zijn grondgebied in omloop te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team