Zoeken

Algerije reageert op nieuws over spionage door Marokko

24 juli 2021 - 15:00 - Marokko

©

Algerije zou tot de landen behoren die het slachtoffer zouden zijn van spionage met de Israëlische Pegasus-software door Marokko. Het land heeft gereageerd op de beschuldigingen. "Algerije veroordeelt met klem deze ontoelaatbare systematische aanval op de mensenrechten en de fundamentele vrijheden".

In een persmededeling van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart Algerije "diep bezorgd te zijn over de onthullingen van een consortium van verschillende gereputeerde persorganen over het grootschalige gebruik door de autoriteiten van bepaalde landen, met name het Koninkrijk Marokko, van de spionagesoftware Pegasus tegen Algerijnse ambtenaren en burgers, alsook journalisten en verdedigers van mensenrechten wereldwijd".

Lees ook: Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?

Volgens het onderzoek van Forbidden Stories en partners, werden meer dan 6000 Algerijnse nummers gehackt door de Marokkaanse klant van het Israëlische bedrijf NSO Group en gebruiker van de Pegasus spyware. "Algerije veroordeelt met klem deze ontoelaatbare aanval op de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, die tevens een flagrante schending vormt van de principes voor internationale betrekkingen", aldus dezelfde bron. Volgens Algiers "brengt deze illegale, ongewenste en gevaarlijke praktijk het klimaat van vertrouwen in gevaar, dat de uitwisselingen en interacties tussen ambtenaren en vertegenwoordigers van staten zou moeten leiden".

"Algerije is rechtstreeks betrokken bij deze aanslagen en behoudt zich het recht op een eigen reactie. Het land is eveneens bereid deel te nemen aan alle internationale inspanningen om gezamenlijk de feiten vast te stellen en licht te werpen op de ernst en de omvang van deze misdrijven, die een bedreiging vormen voor de internationale vrede en veiligheid", aldus het Algerijnse ministerie. De afdeling verklaarde ook dat straffeloosheid een uiterst schadelijk precedent zou scheppen voor het onderhouden van vriendschappelijke betrekkingen en de samenwerking tussen staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team