Zoeken

Algerije: "Rabat en Tel Aviv verantwoordelijk voor branden"

4 september 2021 - 15:40 - Wereld

©

Algerije blijft Marokko en Israël verantwoordelijk houden voor de dodelijke branden die het noorden van het land hebben verwoest en ruim 90 levens hebben opgeëist.

Het nationale volksleger (ANP) is in een verklaring teruggekomen op de recente branden die tienduizenden hectares bos in Kabylië, in het noorden van Algerije, hebben verwoest. "De meest waarschijnlijke hypothese is dat de plannen om Algerije in brand te steken, in het buitenland werden gesmeed, met de zegen van Tel Aviv en Rabat, en ten uitvoering werden gebracht door twee terroristische bewegingen, de MAK en de Rachad, en hun aanhangers in het land", schrijft El Djeich, het officieel blad van het ANP. Volgens dezelfde bron is "het samenvallen van het bezoek van de minister van Buitenlandse zaken van de zionistische entiteit aan de Makhzen hier een bewijs van".

Lees ook: Vrees voor instabiliteit in Maghreb door spanningen Marokko-Algerije

Het Algerijns blad geeft daarnaast aan dat de "onderzoeken van de gespecialiseerde veiligheidsdiensten de betrokkenheid hebben aangetoond van de twee terroristische organisaties MAK en Rachad in de gewelddadige oorlog tegen ons land en in de verachtelijke branden die, naast het verlies van mensenlevens, ernstige gevolgen heeft gehad voor het boserfgoed, de flora en fauna en de ecologische balans in veel wilaya’s van het land".

Voor het ANP is het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken, een "soeverein en gerechtvaardigd" besluit. Het was volgens het blad "een cruciaal besluit van ons land, dat lange tijd de waarden van broederschap, goed nabuurschap en niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van de buurlanden heeft begunstigd en decennialang een terughoudende en gematigde houding heeft aangenomen tegenover de vijandige acties en constante provocaties van Marokko".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team