Zoeken

Gedwongen vertrek Yango kort na aankomst in Marokko

20 september 2023 - 16:00 - Economie

©

Door het ontbreken van voorafgaande toestemming is de mobiele VTC-app Yango, die sinds april in de testfase was, verboden in de regio Casablanca en daarom gedwongen Marokko te verlaten.

Na Uber is het nu de beurt aan Yango om haar activiteiten in Marokko om dezelfde redenen te staken. Beide bedrijven begonnen te werken "zonder voorafgaande toestemming". "Gezien de aard van haar activiteiten, die een schending vormen van de regelgeving inzake wegvervoer en gezien de gevaren van clandestien vervoer, informeert de Wilaya van de regio Casablanca-Settat alle burgers dat de activiteiten van dit bedrijf illegaal zijn", stond in een mededeling van de lokale autoriteiten op 11 juli.

Lees ook: Yango niet welkom in Casablanca

De regionale autoriteiten waarschuwden ook VTC-chauffeurs die "zaken doen met niet-geautoriseerde vervoersbedrijven" dat ze "administratieve en wettelijke sancties riskeren in het kader van de regelgeving en het toezicht op de voorwaarden voor het aanbieden van openbaar personenvervoerdiensten".

Economen hebben zich over de kwestie gebogen. Hicham Alaoui, CEO van Allianz Trade, benadrukt in een gesprek met Challenge dat de openbaar vervoersector in Marokko "bijzonder gereguleerd" is en dat elke investeerder "de juiste vergunningen moet hebben om zijn activiteiten in volledige naleving van de economische soevereiniteit van het land uit te voeren". De econoom vindt het dringend nodig "om een beslissing te nemen over het gevoelige onderwerp van de taxisector in ons land. Historisch gezien hebben ze altijd al een monopolie gehad op stedelijk en voorstedelijk vervoer van passagiers".

Lees ook: Marokko wil einde maken aan "erfenis" taxivergunningen

Econoom Mehdi Fakkir benadrukt daarentegen dat wanneer het bedrijfsmodel van mobiliteitsplatformen "impact heeft op de sociaal-economische structuur van een land, dit problematisch is" en dat het nodig is "een sociaal-economisch evenwicht te bewaren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team