Zoeken

Protesten tegen Booking nemen toe in Marokko

16 juli 2023 - 22:00 - Economie

©

Hoteleigenaars in Marokko hebben in een brief aan het ministerie van Toerisme het monopolie van het platform Booking aan de kaak gesteld en dringen er bij de autoriteiten op aan om maatregelen te nemen om deze misstanden te beëindigen.

"We willen u informeren dat de leden van onze federatie onlangs een e-mail hebben ontvangen van de reserveringswebsite booking.com waarin ze worden verplicht om alle commissies in vreemde valuta te betalen, terwijl deze tot nu toe in Marokkaanse dirhams werden betaald. Deze eenzijdige beslissing van Booking werd gerechtvaardigd door de veranderingen in de eisen van Bank Al-Maghrib, [...] waarbij de toeristische accommodatiebedrijven bovendien 10% van de bronbelasting moeten betalen," staat in de brief die Challenge heeft ingezien.

Lees ook: Marokko wil zijn hotels op orde brengen

Voor Amal Karioun, de voorzitter van de Nationale Federatie van Reisbureaus in Marokko (FNAVM), "komt deze brief op het juiste moment om te protesteren tegen wat er gebeurt. Het misbruik waarbij partijen unilateraal worden gedwongen commissies in vreemde valuta te betalen. Het Booking-platform handelt momenteel in Marokko volledig illegaal en berokkent de lokale actoren veel economische schade." De Marokkaanse autoriteiten moeten "kijken naar het Turkse model, dat met hetzelfde probleem werd geconfronteerd en een speciale maatregel nam om de Booking Group uitdrukkelijk te verbieden Turkse hotelkamers te verhuren aan Turkse burgers," legt hij uit.

Lees ook: Israëlische hotelketen Selina vestigt zich in Dakhla

De hoteleigenaren hebben de bevoegde minister gevraagd de Premier en de minister van Economie en Financiën op de hoogte te brengen en Booking te dwingen om opnieuw betalingen in Marokkaanse dirhams toe te staan. De voorzitter van de FNAVM hekelt het monopolie van de groep in Marokko, terwijl het geen belastingen betaalt. In Rusland werd de reiswebsite veroordeeld tot een boete van 14,9 miljoen euro omdat het "misbruik maakte van zijn dominante positie op de Russische markt". In Marokko eisen professionals gelijkaardige maatregelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team