Zoeken

Algerije bevestigt aanwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

20 oktober 2022 - 09:00 - Wereld

©

Koning Mohammed VI zal naar verwachting, vergezeld van zijn zoon kroonprins Moulay Hassan, de top bijwonen van de Arabische Liga op 1 en 2 november in Algiers. De aanwezigheid van de Marokkaanse vorst bij deze bijeenkomst zou een sterk diplomatiek gebaar zijn om de spanningen tussen beide landen te verminderen.

Algerijnse officiële bronnen bevestigden de deelname van Koning Mohammed VI aan de topbijeenkomst van de Arabische Liga aan Jeune Afrique, maar vooralsnog heeft geen enkele Marokkaanse officiële bron deze informatie bevestigd noch ontkend. De aanwezigheid van de Marokkaanse monarch op de belangrijke bijeenkomst zou de spanningen met Algerije moeten helpen verminderen. Het buurland verbrak in augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk.

Lees ook: Mohammed VI uitgenodigd op top Arabische Liga in Algiers

"De aanwezigheid van de Koning is gewenst door Algiers en moet helpen om een einde te maken aan de spanningen. Maar Marokko moet zich bij Algerije verontschuldigen voor de drone-aanvallen en de spionage met Pegasus", verklaart de Algerijnse journalist en analist Akram Kharief aan El Periódico de España. Mohammed VI bezocht Algerije voor het laatst in maart 2005, ter gelegenheid van de 17ᵉ top van de Arabische Liga.

Lees ook: Marokko uitgenodigd op top Arabische-Liga in Algiers?

Algerije, verreweg de belangrijkste bondgenoot van het Polisario in het Sahara conflict, heeft in juni ook zijn verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje opgeschort, nadat de Spaanse premier Pedro Sanchez besloot om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen. "Spanje wil goede betrekkingen onderhouden met al zijn buren", herhaalde Spaans staatssecretaris Ángeles Moreno voor Buitenlandse en Mondiale Zaken afgelopen dinsdag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team