Zoeken

Toenemende spanningen tussen VAE en Algerije over de Sahara

25 november 2020 - 10:20 - Wereld

©

De spanningen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije nemen toe omdat Algiers zich schaart achter een aantal standpunten van Turkije over de Libische kwestie en andere kwesties, waaronder de onrust in de Marokkaanse Sahara.

Sinds afgelopen zomer hebben de Emiraten via informele diplomatieke kanalen hun ongenoegen over de Algerijnse stellingname al overgebracht. De Verenigde Arabische Emiraten bekritiseren Algerije vooral om zijn bondgenootschap met Turkije en over zijn opstelling in de Libische kwestie. Ook zijn de opmerkingen van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune over de overeenkomst om de betrekkingen tussen Arabische landen en Israël te normaliseren, in het verkeerde keelgat geschoten bij de leiders in Abu Dhabi. Tebboune verkaarde niet alleen een tegenstander te zijn van de normalisering van de banden met Israël, hij uitte ook felle kritiek op de lobbyactiviteiten van de VAE. Abu Dhabi ziet dit als openlijke vijandigheid.

Volgens de krant Maghreb Intelligence hebben de diplomatieke diensten van de Emiraten contact gezocht met generaal Abdelghani Rachedi, voormalig Algerijns militair attaché in Abu Dhabi en de huidige baas van het directoraat-generaal van de Algerijnse binnenlandse veiligheidsdienst (DGSI). De boodschap aan Rachedi was dat de Emiraten niet zullen aarzelen om politieke en economische sancties in te zetten zolang Algerije zich blijft verenigen met anti-Emirati lobby’s in de regio. Abu Dhabi dreigt er ook mee de economische en bilaterale samenwerking volledig te herzien.

Op 4 november openden de Emiraten een consulaat in de zuidelijke Marokkaanse stad Laayoune. Hiermee nemen de Emiraten stelling tegen de Polisario waarmee Marokko een conflict uitvecht in de Marokkaanse Sahara. Algerije is een trouwe bondgenoot van deze onafhankelijkheidsbeweging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team