Zoeken

Versoepeling coronamaatregelen verwacht in Marokko

25 januari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Zoals veel landen in de wereld, zou ook Marokko de coronamaatregelen kunnen versoepelen. Met de opkomst van de Omikronvariant van het coronavirus, heeft Marokko gemiddeld 8500 besmettingsgevallen per dag bereikt, aldus professor en ic-specialist Said Moutaouakil, die ook lid is van het Wetenschappelijk en Technisch Comité. Hij zegt dat alle indicatoren wijzen in de richting van een versoepeling van de beperkende maatregelen.

In een interview met SNRTnews zegt Said Moutaouakil dat de golf van besmettingen in Marokko nu op zijn hoogtepunt is. Het aantal dagelijkse positieve testen stabiliseert zich op nationaal niveau tussen 22 en 25% en neemt niet meer toe, vooral in de twee grote regio’s Casablanca-Settat en Rabat-Salé-Kenitra, die twee derde van de gevallen voor hun rekening nemen. Het aantal besmettingen stijgt nog wel in de regio’s Fez-Meknes, Marrakech-Safi en in de oostelijke en noordelijke regio’s.

Lees ook: Marokko beraadt zich over opening grenzen

De bezettingsgraad van de intensive care bedraagt 10% op nationaal niveau, "maar er is wel een echte spanning op niveau van de eenheden voor intensieve zorgen in grote steden, met name in Casablanca, waar de bezettingsgraad meer dan 90% bedraagt.

Het aantal dagelijkse sterfgevallen is enigszins gestegen, maar ligt nog steeds onder het eerder geregistreerde gemiddelde. "Dezelfde constatering wordt ook gedaan op weredlwijd niveau, waar de ziekte steeds meer overdraagbaar is, maar mettertijd minder ziekmakend blijkt. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende landen de beperkende maatregelen hebben versoepeld en weer bijna naar het oude normaal zijn geëvolueerd. Marokko zal geen uitzondering vormen op deze regel," zegt Said Moutaouakil.

Met deze gegevens lijkt corona volgens de specialist de status van "pandemie" te verliezen en endemisch te worden. Hij geeft het voorbeeld van een door de CDC in de Verenigde Staten gepubliceerde studie, waarvan de statistieken overeenkomen met die welke in Marokko zijn geregistreerd. Er zijn minder klinische verschijnselen, minder opnames op de intensive care, en het sterftecijfer wordt steeds lager.  "Het virus en zijn varianten zullen bij ons blijven in een seizoensgebonden modus, zoals bijvoorbeeld de griep. Dit vereist een radicale paradigmaverschuiving in de strategie ter bestrijding van de ziekte. Wij verwachten dat er in het late voorjaar een einde komt aan het pandemische karakter van de ziekte", zegt hij.

Lees ook: Expert verzoekt Marokko zijn grenzen te openen

Een aantal gedragingen moeten echter worden aangenomen om te voorkomen dat we opnieuw in een besmettingsgolf terechtkomen. Onder meer het "gezondheids- en epidemiologisch toezicht, de individuele naleving van de basismaatregelen, de behandeling van besmette patiënten, de versterking van de gemeenschapsgeneeskunde en de bevordering van een gezonde levensstijl: met een beheersing van chronische ziekten, bestrijding van risicofactoren, bestrijding van zwaarlijvigheid en collectieve sportbeoefening".

Ondanks de vele gevolgen van pandemie, benadrukt Saïd Moutaouakil dat de coronacrisis de verdienste heeft gehad dat ze Marokko in staat heeft gesteld, om "het belang te herzien van echte nationale solidariteit, zeer goed politiek bestuur op nationaal en regionaal niveau, de strategische rol van de staat in grote gezondheidscrises en het strategische belang van het gezondheidsstelsel en het onderwijs".

Lees ook: Marokko: premier spreekt over heropening grenzen

Bovendien heeft de crisis de grenzen aangetoond van het gezondheidsstelsel dat, ondanks zijn verwezenlijkingen, kwalitatieve veranderingen moet doorvoeren voor het welzijn van burgers. "Ons gezondheidssysteem heeft ondanks zijn beperkingen veel veerkracht getoond, maar het moet in al zijn onderdelen volledig worden herzien om billijke kwaliteitszorg te kunnen bieden met respect voor de menselijke waardigheid en om het vertrouwen van de mensen terug te winnen."

Bladna.nl