Zoeken

Marokko: roadmap voor nieuw schooljaar bekend

27 juli 2022 - 11:40 - Marokko

©

Met het oog op een vlotte start van het volgende schooljaar op 5 september, heeft het Marokkaanse ministerie van Nationaal Onderwijs zijn plannen bekendgemaakt voor de herziening van het onderwijssysteem.

De uitvoering van dit plan moet helpen om het probleem van de overbevolking in de scholen van het koninkrijk op te lossen, aan de hand van een versoepeling van verouderde regels, aldus een verklaring van het ministerie.

Lees ook: Marokko: elk jaar 331.000 vroegtijdige schoolverlaters

Het ministerie heeft hiervoor het digitaal platform "CARTESCO" gelanceerd in de periode van 20 tot 29 juli 2022. Daarop kon de schoolkaart geactualiseerd worden, in nauwe samenwerking met de directeuren van de Regionale Academies voor Onderwijs en Opleiding (AREF).

Zo heeft het ministerie voor het volgende schooljaar de schoolleiding ook verzocht een aantal criteria nauw in acht te nemen, met name maximaal 30 leerlingen in het eerste en tweede leerjaar van de lagere school en 40 leerlingen voor de klassen van de middelbare school.

Lees ook: Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

De dienst beveelt ook aan om de verschillende niveaus in eenzelfde klas te beperken, of klassen te maken van twee niveaus met maximaal 30 leerlingen, of klassen van drie niveaus maximaal 15 leerlingen per klas. Schoolleiders moeten ook zorgen voor een evenwichtige verdeling van leerkrachten over de scholen en voor een goede toegang tot de verschillende onderwijsprogramma’s voor mensen met speciale behoeften.

Bladna.nl