Zoeken

Drugsbaron "Dikke Nordin" door Dubai uitgeleverd

30 maart 2024 - 10:00 - Wereld

©

Nordin El Hajjioui, beter bekend als "Dikke Nordin", is vrijdag uitgeleverd aan België door de Verenigde Arabische Emiraten. De drugsbaron van Marokkaanse afkomst, die in Dubai woonde, wordt al sinds 2016 door de Belgische justitie gezocht.

El Hajjioui wordt verdacht van grootschalige cocaïnesmokkel, illegale wapenhandel en drugsgerelateerd geweld. In België wordt hij verdacht in zeven zaken.

Lees ook: Dubai levert "Dikke Nordin" uit aan België

Ondanks eerdere uitleveringsverzoeken wist El Hajjioui steeds aan de Belgische autoriteiten te ontkomen. Na zijn arrestatie in Dubai in 2019 werd hij vrijgelaten, waarna hij in het najaar van 2023 opnieuw werd opgepakt. Begin maart besloot de Hoge Raad van Dubai om zijn uitlevering toe te staan, waardoor de weg vrijkwam voor zijn terugkeer naar België.

VRT meldt dat het besluit tot uitlevering wellicht te danken is aan het bezoek van minister Van Tigchelt aan de Verenigde Arabische Emiraten in februari. In december 2021 werd er een uitleveringsverdrag tussen beide landen ondertekend, en El Hajjioui is de tweede persoon die daaronder valt.

Lees ook: "Dikke Nordin" laat groot drugsproces stil leggen

Na verhoor door de onderzoeksrechter zal El Hajjioui waarschijnlijk worden aangehouden. De Belgische justitie krijgt dan de kans om hem te confronteren met de beschuldigingen en hem te berechten voor zijn vermeende misdaden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team