Zoeken

Sky ECC: Marokko centraal in megaproces in België

18 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

In Brussel is een grootschalig proces gestart tegen een internationaal drugsnetwerk dat cocaïne en cannabis verhandelde vanuit onder andere Marokko naar België.

Het proces vindt plaats in Justitia, het voormalige hoofdkwartier van de NAVO, dat is omgebouwd tot een zwaarbeveiligde rechtbank. Meer dan 120 verdachten, waaronder mensen uit Noord-Afrika die drugs importeerden vanuit landen als Marokko, staan terecht.

Lees ook: Drugscrimineel "De Algerijn" in Marokko gearresteerd na veroordeling in België

In totaal worden 124 personen beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de drugswetgeving, wapenhandel en andere misdrijven. Daarnaast worden vier in België gevestigde bedrijven verdacht van illegale activiteiten. De verdachten zouden drugs met containers uit Zuid-Amerika en Marokko hebben gesmokkeld via de havens van Antwerpen, Rotterdam, Hamburg en Le Havre, om deze vervolgens in heel Europa te distribueren, meldt RTL.

De beschuldigingen betreffen misdrijven gepleegd tussen januari 2017 en november 2022. De verdachten zouden ook betrokken zijn bij meerdere cocaïnelaboratoria die in België zijn ontdekt. Sommige verdachten zijn voortvluchtig en worden bij verstek berecht, terwijl anderen vrij worden vervolgd. De meesten zitten in voorlopige hechtenis in België sinds hun arrestatie. Een uitspraak wordt verwacht in de tweede helft van 2024.

De Belgische politie heeft dit omvangrijke organisatie kunnen ontmantelen met behulp van onderschepte informatie op Encrochat en Sky ECC, in samenwerking met Italiaanse en Duitse veiligheidsdiensten. 200 gelijktijdige huiszoekingen in België op 9 maart 2021, volgend op de ontcijfering van Sky ECC, vormende samen de "grootste politieoperatie ooit" in België, volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Lees ook: Van België tot Dubai: het luxe leven van Belgisch Marokkaanse drugsbazen

Verdedigingsadvocaten bekritiseren de procedure. "Men probeert de grote Italiaanse mafiaprocessen na te bootsen, het is een soort publiciteitsstunt!", zegt Guillaume Lys, advocaat van een Brusselse verdachte. Hij stelt dat veel van de zaken in dit megaproces afzonderlijk behandeld hadden moeten worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team