Zoeken

Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond bij uitlevering aan Nederland

11 december 2023 - 09:00 - Wereld

©

De autoriteiten in Dubai hebben laten weten dat Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, niet gewond was toen hij eind 2019 van Dubai naar Nederland werd overgevlogen. Deze mededeling is opmerkelijk omdat Taghi bij aankomst in Nederland zichtbare verwondingen aan zijn gezicht had. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft bevestigd dat een arts in Nederland letsel bij Taghi had vastgesteld.

Deze informatie is naar voren gekomen in een antwoord van het ministerie van Justitie in de Verenigde Arabische Emiraten op vragen die Inez Weski, de voormalige advocaat van Taghi, in mei 2021 had gesteld tijdens het Marengo-proces. Volgens de autoriteiten van Dubai had Taghi geen enkele wond bij zijn uitlevering, is de arrestatie-operatie uitgevoerd volgens de wettelijke procedures en is Taghi humaan behandeld.

Lees ook: Zoon Ridouan Taghi in Dubai gearresteerd, Nederland eist hem op

De nieuwe advocaten van Taghi, waaronder Michael Ruperti, zoeken opheldering over de mogelijke mishandeling van hun cliënt. Ruperti wijst erop dat als Taghi ongeschonden het vliegtuig in Dubai is ingestapt en vervolgens met diverse verwondingen in Nederland is aangekomen, er onderweg iets moet zijn gebeurd. Hij suggereert dat het letsel mogelijk door de Nederlandse veiligheidsdiensten is toegebracht.

Een nieuwe zitting in het Marengo-proces is gepland op 21 december, waarbij de advocaten van Taghi duidelijkheid eisen over het letsel. Het Openbaar Ministerie heeft geen reactie gegeven op deze kwestie. Taghi beweerde in 2020 in een verklaring aan EenVandaag dat hij na zijn arrestatie in Dubai zwaar mishandeld was door agenten uit Dubai en Marokko.

Lees ook: Mocro Maffia: nieuwe advocaat voor Ridouan Taghi

Sinds zijn uitlevering aan Nederland zit Taghi vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe, en er is levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. De rechtbank plant op 27 februari volgend jaar uitspraak te doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team