Zoeken

Tekort aan artsen steeds erger in Marokko

17 februari 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokko kampt met een ernstig tekort aan artsen. De schattingen lopen uiteen van 47.000 tot 53.000 artsen die nodig zijn om de zorgbehoeften van de bevolking te dekken. Ondertussen vertrekt jaarlijks een derde van de pas afgestudeerde artsen naar het buitenland.

De oorzaken van de tekorten zijn complex. Slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en een gebrek aan mobiliteit binnen het land spelen een rol. Een jonge arts in een academisch ziekenhuis verdient ongeveer 800 euro per maand, terwijl dat in Europa drie tot vier keer meer is. Bovendien is het voor artsen niet mogelijk om in verschillende steden te werken.

Lees ook: Marokko opent deuren voor buitenlandse artsen

De regering heeft plannen om de tekorten aan te pakken. De focus ligt op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het verhogen van de salarissen. Ook wordt de mobiliteit van artsen binnen het land versoepeld.

Lees ook: Marokko leidt 2800 artsen en 5600 verpleegkundigen op

Een andere maatregel die wordt besproken is de verkorting van de medische opleiding van 7 naar 6 jaar. Studenten vrezen dat dit de kwaliteit van de opleiding zal aantasten. De commissie van medische studenten noemt de hervorming "slecht voorbereid" en stelt dat er meer vragen zijn dan antwoorden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team