Zoeken

Frankrijk beschuldigd van stelen van Marokkaanse artsen

13 april 2024 - 09:00 - Wereld

©

Marokko vreest voor een leegloop van artsen door een nieuw visa-akkoord met Frankrijk. Het akkoord, dat op 25 maart werd ondertekend, is bedoeld om de mobiliteit van artsen tussen beide landen te bevorderen.

Sommige Marokkaanse waarnemers vrezen echter dat het akkoord het tekort aan artsen in Marokko zal vergroten. Het akkoord voorziet in visa voor deelname aan congressen en stages, maar zou ook de migratie van artsen naar Frankrijk kunnen vergemakkelijken.

Lees ook: Weg afgesloten in Rifgebergte na aardverschuiving (foto’s)

De Franse regering wil meer dan 5000 artsen uit landen buiten de Europese Unie aanwerven, waaronder Marokko. Dit heeft geleid tot kritiek in Marokko, waar men vreest dat de beste artsen zullen vertrekken, waardoor de zorg voor de Marokkaanse bevolking in het gedrang komt.

De Marokkaanse Orde van Artsen benadrukt dat het akkoord geen visa voor werk of migratie omvat. Het zou enkel de deelname aan congressen en stages vereenvoudigen. De Orde voegt toe dat er een quotum is voor het aantal visa dat per dag wordt toegekend, en dat dit quotum indien nodig kan worden verhoogd.

Lees ook: Marokko opent deuren voor buitenlandse artsen

Ondanks deze geruststellende woorden blijven sommige Marokkanen zich zorgen maken over de gevolgen van het akkoord. Ze pleiten voor maatregelen om de Marokkaanse zorgsector aantrekkelijker te maken voor jonge artsen, en om te voorkomen dat ze naar het buitenland vertrekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team