Zoeken

Marokko opent deuren voor buitenlandse artsen

26 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

Buitenlandse artsen zullen binnenkort in Marokko kunnen uitoefenen. Dat bevestigt minister Khaled Ait Taleb van Volksgezondheid.

Tijdens een sessie in het parlement kondigde de minister aan dat de uitvoeringsbesluiten voor de wet op de gezondheidszorgfunctie spoedig zullen worden gepubliceerd.

Lees ook: Marokko leidt 2800 artsen en 5600 verpleegkundigen op

Deze maatregel is bedoeld om de instroom van buitenlandse medische professionals te bevorderen en zo de menselijke hulpbronnen in de Marokkaanse gezondheidszorg te verbeteren. Volgens de minister komt dit initiatief in een tijd waarin internationale competitie heerst om medische expertise aan te trekken, wat het wereldwijde tekort aan gekwalificeerd personeel in deze cruciale sector bevestigt.

Meer specifiek stelt wet n°33.21, die de medische praktijk in Marokko hervormt, de deur open voor een diversificatie van gezondheidspersoneel door zowel buitenlandse artsen te verwelkomen als Marokkaanse artsen die in het buitenland zijn opgeleid terug te halen. Op dit moment dragen al 453 internationale artsen bij aan de dynamiek van de private sector in het koninkrijk. Deze strategie is onderdeel van een bredere inspanning om de uittocht van nationale talenten te counteren en tegelijkertijd het zorgaanbod te verrijken.

Lees ook: Marokko mist 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen

"Terwijl Marokkaanse medische professionals naar het buitenland emigreren, zijn er buitenlandse medische specialisten die in Marokko willen werken. Dit zal worden gefaciliteerd door partnerschappen die de staat aangaat met andere landen om meer medische professionals aan te trekken, en door een stimuleringssysteem in de publieke sector," aldus Khalid Ait Taleb.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team