Zoeken

Verenigde Arabische Emiraten schenken Mirage 2000-9 vliegtuigen aan Marokko

10 december 2021 - 10:00 - Marokko

©

De Verenigde Arabische Emiraten gaan een deel van hun 68 Mirage 2000-9 gevechtsvliegtuigen overdragen aan Marokko.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn van plan om Mirage 2000-9 vliegtuigen over te dragen aan Marokko, meldt El Español. Het land tekende in 2017 een contract met Dassault Aviation om een 60-tal van deze straaljagers te moderniseren voor een bedrag van 300 miljoen euro.

Lees ook: Marokkaans leger met geavanceerde technologie uitgerust

Ter gelegenheid van het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Dubai hebben de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van 80 Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen, aldus het Elysée in een verklaring. Het is de grootste internationale bestelling die is opgetekend voor dit gevechtsvliegtuig, dat sinds 2004 in dienst is.

Lees ook: VS leert Marokkaans leger antitankraketten te gebruiken

"Naast de aanwezigheid van drie Franse militaire bases op het grondgebied van de Emiraten, komt het wederzijds vertrouwen ook tot uiting in de aankoop van 80 Rafale-vliegtuigen, 12 Caracal-helikopters en bijbehorende elementen. Het is een belangrijke verwezenlijking van het strategisch partnerschap tussen de twee landen," verklaarde de Franse president na de bestelling van de VAE.

De nieuwe straaljagers komen de ongeveer 60 Mirage 2000-9 gevechtsvliegtuigen die in 1998 door de VAE zijn aangekocht, vervangen. Een aantal van de oude toestellen zullen aan Marokko en Egypte worden gedoneerd.

Bladna.nl