Zoeken

Vastgoedmarkt in Marokko onder druk

10 februari 2023 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko zijn vastgoedprofessionals niet erg optimistisch over het herstel van hun sector. De problemen stapelen zich op in de sector, die nog moet herstellen van de zware klappen van de coronacrisis.

Een spectaculaire stijging van de prijzen van bouwmaterialen, vertragingen in de goedkeuring van het decreet in de Financieringswet 2023 met betrekking tot financiële voordelen voor starters, de erosie van de koopkracht, belastingen en heffingen, een verhoging van de basisrente door Bank Al-Maghrib... In Marokko worstelt de huizenmarkt om te herstellen en het jaar 2023 begint bovendien onder slechte omstandigheden.

Lees ook: Marokko: vastgoedmarkt vertoont tekenen van vertraging

De vertraging van de goedkeuring van het decreet dat in het kader van de begrotingswet 2023 werd aangekondigd en gaat over een rechtstreekse steun aan nieuwe kopers, "is één van de grote problemen waarmee we momenteel worden geconfronteerd", aldus vice-voorzitter Anice Benjelloun van de nationale federatie van vastgoedontwikkelaars (FNPI) in een interview met de krant Le Matin. "Het ministerie beloofde dat dit decreet voor het einde van het jaar het licht zou zien, om dat vervolgens uit te stellen naar eind januari, maar vandaag is het er nog steeds niet," zegt hij. Volgens hem zorgt de vertraging ervoor dat de weinige potentiële klanten die een woning willen kopen, wachten om zich een beter beeld te vormen van de mogelijkheden.

Belastingen en heffingen zijn een andere moeilijkheid waarmee de professionals van de sector worden geconfronteerd. "Het is noodzakelijk om te weten dat de sector, naast de gebruikelijke belastingen, ook nog eens geplaagd wordt door andere lasten, zoals onder meer de registratie- en instandhoudingskosten voor grond, die zeer zwaar zijn en tot 12% van de aankoopprijs bedragen", legt de vice-voorzitter uit.

Lees ook: Geschikt aanbod vinden op Marokkaanse vastgoedmarkt moeilijk

"In tegenstelling tot alle andere sectoren moeten wij bij de aankoop van grond, die onze basis grondstof is, ook registratie- en instandhoudingskosten betalen", voegt hij eraan toe. Hij merkt op dat er dit jaar twee nieuwe vergoedingen en belastingen zijn bijgekomen. Het betreft gemeentelijke kosten voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning en een belasting op puin van bouwplaatsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team