Zoeken

Geschikt aanbod vinden op Marokkaanse vastgoedmarkt moeilijk

29 november 2022 - 09:00 - Economie

©

Op de Marokkaanse vastgoedmarkt is er een onevenwicht tussen het aanbod van woningen en de vraag van kopers. Deze laatsten hebben moeite om een geschikt aanbod te vinden.

"Sinds de stijging van het aanbod in het tweede kwartaal van 2022 is de trend in het derde kwartaal omgekeerd met een daling van 4,7%. Tegelijkertijd en gedurende dezelfde periode volgt de vraag een andere trend dan het aanbod, namelijk een stijging van 2,1%. De laatste indicator die in het oog moet gehouden worden is het groeipotentieel in de belangrijkste steden. De groeimogelijkheden waren in het derde kwartaal nog steeds aanwezig, wat betekent dat de verhouding tussen vraag en aanbod gunstig is voor nieuwe groeikansen. In de stad Marrakech, bijvoorbeeld, is de vraag bijna 3,8 keer hoger dan het aanbod," licht Kevin Gormand, CEO en medeoprichter van Mubawab, toe.

Lees ook: Vastgoed Marokko: daling aanbod en stijging vraag

Dit onevenwicht tussen vraag en aanbod kan vooral worden toegeschreven aan de terugval van de vastgoedsector in de afgelopen maanden, meldt La Vie éco. Ook is geconstateerd dat kopers moeite hebben om een aanbod te vinden dat bij hen past, doordat projectontwikkelaars niet kunnen voldoen aan de vraag. De vraag naar woningen hangt af van verschillende criteria: locatie, grootte, type woning, opbouw, voorzieningen, enz. Een voorbeeld: door het tekort aan grond en de stijging van de prijzen als gevolg van de verkeersdrukte in de steden, richten ontwikkelaars zich op locaties die ver van het centrum liggen. Voor veel cliënten die belang hechten aan de nabijheid van het stadscentrum, bezienswaardigheden en werk, is deze optie niet geschikt.

Lees ook: Steden met goedkoopste en duurste huurprijzen in Marokko

Een aantal deskundigen heeft adviezen geformuleerd waarmee dit probleem opgelost kan worden. Zij adviseren projecten te ontwerpen die aan de behoeften van de kopers voldoen en precieze gegevens te verstrekken, vooral over de waarde van het onroerend goed, het type woning en de uitvoering ervan. Zij adviseren de belasting op onbebouwde grond te verhogen om een ruimere kavelbasis te verkrijgen en het aanbod van onroerend goed te vergroten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team