Zoeken

Marokko: waar blijft de subsidie voor starters op de woningmarkt?

6 maart 2023 - 19:00 - Economie

©

Terwijl het was aangekondigd voor december 2022 en vervolgens voor januari 2023, is het decreet tot de vaststelling van een bedrag en de voorwaarden voor de toekenning van directe financiële steun voor kopers van een eerste woning in Marokko vertraagd. De steun was aangekondigd in de begrotingswet.

Het decreet tot de vaststelling van een bedrag en de toekenningsmodaliteiten van de directe financiële steun aan kopers van een eerste woning, heeft vertraging opgelopen. De steun werd bekrachtigd in de begrotingswet nr. 50-22 voor het begrotingsjaar 2023, waarvan artikel 8 bepaalt dat "de steun voor huisvesting wordt ingesteld ten behoeve van kopers van woningen die bestemd zijn voor de hoofdwoning", maar de subsidie is inmiddels nog steeds geen realiteit. Het decreet "kan niet in één dag worden behandeld", antwoordde regeringswoordvoerder Mustapha Baïtas, toen hem tijdens de wekelijkse persbriefing van donderdag 2 maart werd gevraagd naar de datum van bekendmaking. "Het is inderdaad een bepaling die in de begroting van 2023 staat, maar er zijn veel belanghebbenden. Om dan een decreet aan te nemen dat aan de vraag beantwoordt, degelijk is en echt directe hulp biedt aan de betrokkenen, met name aan mensen die op het punt staan te trouwen, moet het grondig worden bestudeerd om echte antwoorden te kunnen bieden," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Vastgoedmarkt in Marokko onder druk

In een verklaring aan de krant Le Matin zegt Meryem El Ouardighi, secretaris-generaal van het ministerie van Nationale Planning, Stedelijke Ontwikkeling, Huisvesting en Stedelijk Beleid, dat over dit decreet veel overleg wordt gepleegd, daarom heeft de goedkeuring ervan vertraging opgelopen. Volgens een andere bron binnen het ministerie, wordt er veel heen en weer gepraat tussen verschillende belanghebbenden, waaronder de begrotingsdienst. Volgens haar verschilt het huidige ontwerp sterk van het eerste, vanwege al die discussies.

Lees ook: Woonsubsidie Marokko: projectontwikkelaars eisen duidelijkheid

Anice Benjelloun, vice-voorzitter van de Nationale Federatie van Vastgoedontwikkelaars (FNPI), legt het ontstaan van de steun uit. Volgens hem ligt zijn federatie aan de oorsprong van de subsidie. Ze deden aan de vorige regering, na afloop van het sociale woningbouwprogramma van 250.000 dirham in 2021, het voorstel om "de naam te zuiveren van projectontwikkelaars die ten onrechte worden beschuldigd van het genieten van belastingvoordelen". De echte begunstigden zijn de kopers. "De huidige regering heeft kennis genomen van ons voorstel en deze nieuwe maatregelen aangekondigd, maar het toepassingsbesluit is inderdaad vertraagd", zegt hij. Volgens sommigen zal de steun "100.000 of zelfs 150.000 dirham bedragen", maar Benjelloun zegt dat "niemand enig idee heeft van wat er juist zal worden toegewezen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team