Zoeken

Vastgoedactiviteiten in Marokko vertragen sterk

6 oktober 2022 - 10:00 - Economie

©

De crisis lijkt een permanent karakter te krijgen. De verkoop van cement, de belangrijkste indicator van de vastgoedactiviteit, blijft dalen in Marokko. Eind augustus van dit jaar was deze verkoop volgens de Directie Studies en Financiële Vooruitzichten (DEPF) met 7,2% op jaarbasis gedaald.

Dit betekent althans een lichte verbetering van het activiteitstempo, aldus het persbericht van DEPF. Er wordt op gewezen dat de cementverkoop tussen maart en juli met 12,4% was gedaald. In vergelijking met de periode vóór de crisis was de verkoop met 7,7% gedaald.

Lees ook: Marokkaanse vastgoedsector terug op gang

Het persbericht rechtvaardigt dit met de goede ontwikkeling van de verkoopvolumes in de marktsegmenten stortklaar beton (+31%), bouw (+17,6%) en infrastructuur (+11%). Hierdoor werden de dalingen in de marktsegmenten distributie (-15,7%) en prefab beton (-2,7%) gecompenseerd. Eind augustus steeg de gecombineerde verkoop van "stortklaar beton" en "infrastructuur" volgens dezelfde bron met respectievelijk +5,4% en +6,7%.

Lees ook: Prijsstijgingen belasten Marokkaanse vastgoedsector

Volgens de prognoses van de Hoge Planningcommissie (HCP) zal de sector "Bouw en Burgerlijke Bouwkunde", na de relatieve stabiliteit in de 2ᵉ helft van het jaar, opnieuw dalen als gevolg van de verwachte afname van de activiteit in de sector "Openbare Werken". Deze ontwikkeling zou gepaard gaan met een stabiele werkgelegenheidssituatie. Het HCP meldt dat 42% van de ondernemers in deze sector problemen heeft met de aanschaf van grondstoffen. Hetzelfde geldt voor de liquiditeit, die door 66% van de respondenten als moeilijk wordt omschreven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team