Zoeken

Tanger Med lanceert ambitieus uitbreidingsplan

8 januari 2024 - 08:00 - Economie

©

Tanger Med zet grote stappen om zijn positie als wereldwijd logistiek knooppunt verder te versterken. Het complex, dat verbonden is met meer dan 180 internationale havens, heeft een uitbreidingsplan gelanceerd met een investering van bijna 7 miljard dirham. De focus ligt voornamelijk op het uitbreiden van de capaciteit van het passagiers- en vrachtwagenterminal en op de modernisering van de importzone.

De Tanger Med Port Authority (TMPA) heeft een omvangrijk investeringsplan van ongeveer 7 miljard dirham gepland, meldt de Wereldbank. Dit plan omvat substantiële financiering, waarbij Tanger Med van plan is om 350 miljoen euro aan leningen op te halen. Deze fondsen zijn bedoeld om een deel van de kosten van de geplande projecten te dekken.

Lees ook: Tanger Med verplettert Spaanse havens

TMPA zal daarbij steun ontvangen van de International Finance Corporation (IFC, gericht op de private sector) en de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), twee instellingen van de Wereldbank. Na een aanvraag door J.P. Morgan Chase Bank NA, een filiaal uit Londen, zal de IFC een lening verstrekken van tot 100 miljoen euro en zal MIGA commerciële leningen verstrekken van tot 255 miljoen euro via haar mechanisme voor dekking tegen niet-nakoming van financiële verplichtingen door overheidsbedrijven (NHSOE).

Dit investeringsplan zal de servicecapaciteit van het havencomplex aanzienlijk verbeteren. Met name wordt de verwerkingscapaciteit van vrachtwagens vergroot tot meer dan een miljoen eenheden, wat de positie van Tanger Med als een belangrijk logistiek knooppunt verder versterkt, aldus MIGA. De verwachting is dat de capaciteit van het vrachtwagenterminal tegen 2029 met 13% en tegen 2032 met 43% zal groeien.

Lees ook: Marokko lanceert ambitieus wederopbouwprogramma

"Het project zal een significante impact hebben op de marktontwikkeling door verbeteringen in internationale connectiviteit. Verwacht wordt dat het de serviceaanbod van de haven zal verbeteren, inclusief de efficiëntie in het delen van vrachtwagens, voertuigen en passagiers", benadrukt MIGA.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team