Zoeken

Palestijnse minister uit kritiek op normalisatie Marokko Israël

18 mei 2021 - 17:00 - Wereld

©

Nu de spanning in het Midden-Oosten alleen maar toe lijkt te nemen heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Maliki, zijn visie gegeven op de normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en vier Arabische landen, waaronder Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Normalisatie met dit Israëlische koloniale systeem zonder vrede te hebben bereikt en het beëindigen van de Israëlische bezetting van Arabische en Palestijnse landen vertegenwoordigt steun voor het apartheidsregime en deelname aan zijn misdaden", verklaarde Al-Maliki tijdens een virtuele bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) die werd georganiseerd door Saoedi-Arabië. "We moeten deze koloniale bezetting onder ogen zien en beëindigen, ze ontmantelen en verbieden. De recente versnelde normalisatie zal geen enkele impact hebben op de gevoelens van mensen in de Arabische wereld en zal hun analyse niet veranderen", stelde de Palestijnse diplomaat.

Na de bijeenkomst heeft de OIC een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin de ondertekenaars de "barbaarse aanvallen van Israël tegen het Palestijnse volk, hun land en heilige plaatsen" veroordelen. Ook roept de organisatie op tot het beëindigen van vijandelijkheden die de levens van burgers in gevaar brengen en het risico op instabiliteit in de regio vergroten.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Reem al-Hashimy, riep tijdens de vergadering op tot een beëindiging van het geweld. Wel is hij van mening dat de normalisatie-overeenkomsten die er zijn gesloten tussen Israël en vier Arabische landen hebben aangetoond dat het uitblijven van een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict geen obstakel vormt voor het normaliseren van de betrekkingen met de Hebreeuwse staat. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal ben Farhane, riep de internationale gemeenschap op om met spoed in te grijpen om de agressie te stoppen en benadrukte het belang om de heilige stad Jeruzalem te beschermen.

Tijdens de bijeenkomst heeft de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Aymane Safadi, de uithuiszettingen van verschillende Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, een oorlogsmisdaad genoemd waar de internationale gemeenschap tegen op zou moeten treden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team