Zoeken

VS wil overeenkomst normalisatie Marokko en Israël herzien

23 januari 2021 - 14:00 - Wereld

©

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft aangekondigd dat hij de overeenkomsten tussen Israël en de vier Arabische landen, waaronder Marokko, om de diplomatieke banden te normaliseren, wil gaan herzien.

Blinken verklaarde tijdens een zitting van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, dat de Amerikaanse steun aan Israël een "heilige kwestie" is voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Ook sprak de minister zijn steun uit aan de overeenkomsten die er zijn gesloten tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko. Hij noemde de gemaakte afspraken een "goede zaak" voor de toekomst van de MENA-regio.

"Ik denk dat er een aantal dingen zijn die de regering-Trump buiten onze grenzen heeft gedaan die ik zou toejuichen", gaf de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken toe. Over de erkenning van de Sahara als Marokkaans grondgebied was Blinken minder duidelijk. "Er zijn zeker bepaalde toezeggingen gedaan in een poging deze landen ertoe te brengen hun betrekkingen met Israël te normaliseren, die we naar mijn mening zorgvuldig moeten overwegen," meldde hij aan de Senaatscommissie.

Voordat de Amerikaanse president Joe Biden was beëdigd, kwam de krant Asharq Al-Awsat met het nieuws dat Biden positief zou zijn over zowel de normalisatie van de banden met Israël als de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team