Zoeken

Normalisatie met Israël: Palestina verbiedt kritiek op Marokko

18 december 2020 - 11:40 - Wereld

©

De Palestijnse Autoriteit heeft alle Palestijnse organisaties die aan hen verbonden zijn verboden om kritiek te uiten op Marokko vanwege het normaliseren van de betrekkingen met Israël.

Volgens de krant Al Araby Al Jadid hebben de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), de Fatah-beweging en het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gekregen om Marokko en andere Arabische landen niet te bekritiseren op de normalisering van de banden met Israël. Het verbod geldt ook voor uitingen op blogs, Twitter en andere sociale media. De Palestijnse Autoriteit, de officiële nationale media van Palestina en het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken volgen deze instructies op.

"We hebben duidelijke bevelen en instructies ontvangen die oproepen om geen commentaar te geven op de normalisatie van Marokko, en om geen enkele Arabische staat te bekritiseren die dezelfde beslissing heeft genomen", vertelt een Fatah-functionaris die anoniem wil blijven. "President Abbas weigert zijn Arabische steun te verliezen, om zichzelf geïsoleerd te voelen naar het beeld van voormalig president Yasser Arafat", zegt dezelfde bron.

De normalisatie van de diplomatieke banden tussen Marokko en Israël heeft heftige reacties losgemaakt. Vanuit de Arabische wereld zijn al beschuldigingen gekomen dat Marokko de steun aan de Palestijnen hiermee heeft gestaakt. Er zijn echter ook positieve reacties vanuit de regeringen van Bahrein, Egypte, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en een aantal westerse landen. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft laten weten dat Marokko zich, ondanks de normalisatie van de banden met Israël, in zal blijven zetten voor de Palestijnse zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team