Zoeken

België: Tsjetsjenen vrijgesproken na mishandeling Marokkaan

14 januari 2022 - 10:20 - Wereld

©

In een rechtszaak tegen drie Tsjetsjenen die tijdens een vechtpartij in het Belgische Hasselt een 38-jarige Marokkaan in het gezicht sloegen, sprak het Antwerpse hof van beroep twee vrijspraken uit. De andere twee verdachten gaan vrijuit.

De vechtpartij vond plaats op 6 augustus 2015 in een café in Hasselt. Er ontstond om vier uur ’s ochtends een ruzie tussen een groep Tsjetsjenen en een man van Marokkaanse afkomst. Deze laatste incasseerde een ’high kick’ in het gezicht en raakte levensgevaarlijk gewond. Hij bleef een maand in coma en een deel van zijn frontale hersenkwab moest verwijderd worden. Hij is levenslang arbeidsongeschikt en kampt sindsdien met epilepsie en een gewijzigde persoonlijkheid, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Marokkaan met machete aangevallen in Frankrijk

De verdachten werden geïdentificeerd dankzij camerabeelden, getuigenverklaringen en een identiteitscontrole van de mannen in hun BMW eerder op de avond. De rechter in Hasselt veroordeelde twee verdachten eerder al tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 1200 euro. Twee andere daders kregen een werkstraf van 250 uur en een boete van 1200 euro. Het viertal moet samen ook opdraaien voor een schadevergoeding van 143.000 euro.

Lees ook: Ruzie tussen Tunesische drugsdealers en Marokkanen loopt uit de hand in Gent

De Antwerpse rechter oordeelt nu dat de camerabeelden geen uitsluitsel geven en dat de getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn. Nu ook één van de verdachten bekend heeft dat hij de trap uitdeelde, is voor de beroepsrechter niet voldoende bewezen dat de andere beschuldigden ook betrokken waren bij de mishandeling. Daarom gaan ze vrijuit. De man die de trap uitdeelde is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel en moet samen met één van de beschuldigden, die geen beroep heeft aangetekend, de schadevergoeding betalen die inmiddels 230.000 euro bedraagt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team