Zoeken

België: man veroordeeld voor sms-zwendel via Marokko

23 maart 2022 - 20:20 - Wereld

©

De correctionele rechtbank van Luik heeft een Marokkaanse man die wordt beschouwd als een computergenie, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro, voor zijn betrokkenheid bij een grootschalige sms-zwendel via Marokko.

Vanuit Marokko gebruikte het netwerk waartoe de verdachte toebehoorde, het computer- en sms-fraudeproces dat "smishing" of "sms fishing" wordt genoemd om verschillende geselecteerde mensen op het dark web op te lichten. De slachtoffers ontvingen SMS-berichten waarin ze op de hoogte werden gebracht van een fout bij de facturering van een bekend merk. Mensen werden uitgenodigd een link te volgen om hun geld terug te krijgen. Zodra zij op de link klikten werden hun bankgegevens gevraagd. De oplichters gebruikten deze gegevens om de bankrekeningen van de slachtoffers leeg te halen.

Lees ook: Hacker gearresteerd na twee jaar politieonderzoek in Marokko

Volgens het federaal parket zijn er 160 slachtoffers in de streek van Luik. De criminele organisatie slaagde erin meer dan 2 miljoen euro van hen te stelen. Eén van de slachtoffers werd in één keer beroofd van 7789 euro.

Lees ook: Marokko: phishing bende opgerold in Tanger

Het onderzoek leidde tot de arrestatie van drie personen in België, onder wie een Marokkaanse man die als een computergenie wordt beschouwd. Ze werden berecht voor de correctionele rechtbank van Luik. De hoofdverdachte werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro, meldt Belga. De andere twee verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team