Zoeken

Trainster noemt Haags atletiektalent ’rot-Marokkaan’

28 januari 2022 - 11:00 - Sport

©

Een 13-jarige jongen met Marokkaanse roots sport al maandenlang niet meer bij atletiekvereniging Haag Atletiek in Den Haag. Zijn trainster heeft hem onder andere uitgemaakt voor ’rot -Marokkaan’, omdat hij niet deed wat ze van hem eiste. De jongen voelt zich niet meer veilig bij de club.

Het slachtoffer is één van de grootste talenten van Haag Atletiek. Hij haalde zelfs de derde plek van de landelijke finale in september, maar wil om privacyredenen niet met zijn naam in de krant. Fouad, de vader van de jonge atleet en zelf ook jeugdtrainer bij de club, is een half jaar na de gebeurtenis nog steeds boos over de afhandeling van het racistische incident door de club. De kans dat zijn zoon bij de club terugkeert is volgens hem heel klein. "Hij traint nu niet meer. Niet omdat hij het niet meer leuk vindt, maar omdat hij het geen veilige omgeving vindt", zegt hij in het AD.

Lees ook: "Dat ontbrak er nog aan, verhuren aan de Taliban": racisme op Airbnb

De Haagse vereniging is met zijn 1300 leden, de grootste atletiekvereniging van Den Haag. De club heeft de trainster na het incident tijdelijk geschorst en ze heeft haar excuses aangeboden aan de jongen, maar zijn ouders vinden dit niet voldoende. "Er was alleen een gefabriceerd excuus, totaal niet geloofwaardig." De jongen kreeg ook een korte e-mail waarin de vrouw schreef dat haar uitspraken onhandig waren. "Dat was het", zegt Fouad.

Het bestuur van de vereniging gaf de vrouw na de herfstvakantie een tweede kans. "Terwijl ze mij hadden beloofd dat ze pas terug mocht keren als ze een ondubbelzinnig en welgemeend excuus had gemaakt. Maar dat is nooit gebeurd." Toen Fouad hierop reageerde vond er een gesprek plaats met de trainster, maar ook daar werden volgens de vader geen welgemeende excuses aangeboden.

Lees ook: Meilandjes verliezen samenwerkingen met Nivea en Hallmark na islamofobe uitspraken

Omdat de jongen wegblijft en omdat de gemoederen hoog oplopen binnen de vereniging, heeft het bestuur van Haag Atletiek de tuchtcommissie ingeschakeld om het voorval te onderzoeken. "Wat het meeste impact heeft gehad, is dat mijn kinderen daar niet meer willen trainen. Mijn dochter heeft zich uitgeschreven, en mijn zoon gaat ook niet meer. De veilige spelomgeving van kinderen is gewoon ondermijnd", zegt de vader.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team