Zoeken

Haagse Eve beloofde moslima’s tegen betaling aan een man te helpen

2 februari 2022 - 17:40 - Wereld

©

De 44-jarige KR. met schuilnaam Eve, bood in Den Haag huwelijksbemiddeling aan voor net bekeerde moslima’s. De rechter veroordeelde haar tot een taakstraf, maar zij wees haar gewelddadige ex-man aan als de echte schuldige.

In 2020 ging Eve regelmatig naar bijeenkomsten van Haagse moslima’s en liet zich daar doorgaan voor huwelijksbemiddelaar. "Zij kwam met mooie verhalen en ik geloofde haar", vertelt een alleenstaande moeder. Het slachtoffer betaalde 14.000 euro om een bruiloft voor te bereiden maar hoorde daarna niets meer van haar. "Het spijt me heel erg, ik wilde je niet in de problemen brengen", zegt Eve tegen het slachtoffer in de rechtszaal. De moeder reageert boos: "Hou je krokodillentranen voor je. Je hebt dit meer zusters aangedaan", schrijft het AD.

Lees ook: Marokko: verkrachter beloofde huwelijk aan vrouwen

De verdachte bekent dat ze de vrouwen heeft opgelicht, maar zegt dat ze dit onder dwang heeft gedaan. "Ik was niet honderd procent mezelf, anders had ik het nooit gedaan." Ze vertelt over haar ingewikkelde relatie met B., waarvan ze inmiddels is gescheiden. Ze zegt dat ze hem uit angst heeft geholpen bij de oplichting. Het geld kwam dan wel terecht op haar rekening, maar moest het aan hem afgeven. "Er waren meer slachtoffers", erkent ze emotioneel.

De vrouw wilde de alleenstaande moeder helpen, maar kreeg een klap in haar gezicht van B., toen ze haar wilde bellen. "Ik was bang voor mijn leven, kreeg dagelijks klappen." B. wordt gezocht door de politie en kwam ook aan bod in het tv-programma Opgelicht. Maar voor de rechter excuseert dit haar niet. "Moet mevrouw daar op de blaren zitten vanwege de angst voor uw ex?" Hij wees op de vrouw die een schadevergoeding had ingediend. Ook het OM houdt Eve toch verantwoordelijk voor haar gedrag. "Ze ging erg geraffineerd te werk. Dit zijn hele kwalijke feiten."

Lees ook: Valse hadj, valse consul en oplichter gaat lopen met 10 miljoen dirham in Nador

Het OM eiste 120 uur taakstraf, een voorwaardelijke celstraf van een maand en de terugbetaling van het hele bedrag. Haar advocaat deed beroep op psychische overmacht. "Er was zoveel geweld, daar lusten de honden geen brood van. Als zij niet zo had gehandeld, was ze nog meer in elkaar geslagen." Hij vindt dat Eve ook eerst psychisch onderzocht moet worden. De rechter wees dit af en verwees naar de vele verdachten van fraude die zich slachtoffer voelen. "U wist dat B. de boel belazerde. Ik vind het kwalijk wat u deed." Hij achtte de aanklacht bewezen en sprak de straffen uit die het OM eiste.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team