Zoeken

Toerisme in Marokko: herstel pas verwacht in 2023

27 januari 2021 - 16:00 - Economie

©

De hervatting van de toeristische activiteiten in Marokko gaat nog wat langer op zich laten wachten. Volgens een publieke- en een private operator, zou de langverwachte herstart voor volgende zomer kunnen worden uitgesteld tot 2023. De opkomst van een nieuwe coronavariant in Europa zou zorgen voor een achteruitgang in de volksgezondheid.

De opkomst van de nieuwe coronavariant heeft alle hoop op herstel op korte termijn doen verdwijnen. Toeristische operators zien hun dromen smelten als sneeuw voor de zon. Buitenlandse toeristen hebben geen voet meer aan wal gezet in het koninkrijk, sinds de aanscherping van de maatregelen voor Europese reizigers na de ontdekking van de nieuwe variant, merkt Medias24 op. Zelfs het kleine sprankje hoop dat de vaccinatiecampagne onder de exploitanten opwekte is vervaagd.

Om hier meer over te weten te komen, interviewde het medium twee professionals. Volgens één van hen, die nauw samenwerkt met het ministerie van toerisme, werd de dip van december in Marrakech en Agadir volledig tenietgedaan door de recente Europese beperkingen als gevolg van de nieuwe, meer besmettelijke coronavariant. Deze situatie heeft ernstige gevolgen, ook voor Marokko. Alles moest opnieuw worden stilgelegd "na de waarschuwing van de Quai d’Orsay, de quarantaine in Frankrijk en de sluiting van de Engelse en Duitse markten".

De expert zegt wel dat de sector "zonder al te veel hoop" zal proberen om in maart of april terug op te veren, ondanks het feit dat er in de huidige periode geen groot economisch belang is. Operators hopen niet meer op een omkering van de situatie, maar geven er de voorkeur aan om "de beste omstandigheden voor een mogelijk herstel in het voorjaar" voor te bereiden, benadrukt hij. Tot de zomer zullen ze zich daarom "concentreren op de voorjaarsvakantie, hoewel de zaken er in deze periode niet goed uitzien", merkt hij op.

Een andere sectorprofessional sluit de hervatting voor de maanden maart of april uit, om zich in plaats daarvan te focussen op juni of juli, omdat het vlotte verloop van de vaccinatiecampagne in de bronmarkten en in Marokko een voorwaarde is voor de hervatting. "Als alles dan goed verloopt en het vertrouwen van de klanten terugkeert, zullen we onder betere omstandigheden weer aan het werk gaan. We hebben al onze hoop op de zomer gericht, maar al onze aannames voor herstel zijn gebaseerd op het einde van de vaccinatiecampagne," zegt hij.

De vaccinatiecampagne in Marokko werd al verschillende keren uitgesteld, maar hij gelooft dat dit geen drempel is voor buitenlandse aankomsten. "Marokko zal binnenkort de vaccins ontvangen en zeer snel bezoekers kunnen verwelkomen, omdat ook de landen die hun campagne heel vroeg begonnen nog niet klaar zijn", verduidelijkt hij. Volgens hem zal de huidige groei van het binnenlands toerisme de sector ondersteunen in afwachting van de terugkeer van buitenlandse aankomsten. Hij verwijst naar de vele binnenlandse aankomsten in Ifrane, Dakhla en andere steden. Concluderend stelt hij dat een echte hervatting van de activiteit onderworpen is aan collectieve immuniteit. Die zou er pas kunnen zijn in het laatste kwartaal van 2021.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team