Zoeken

Marokko: lichte stijging economische groei in eerste kwartaal

10 januari 2021 - 22:40 - Economie

©

De Hoge Commissie voor Planning (HCP) verwacht dat de Marokkaanse economie in het eerste kwartaal van 2021 zal groeien met 0,5% na vier opeenvolgende kwartalen van krimp.

De voorspelde groei van het eerste kwartaal van 2021 is volgens de HCP vooral gebaseerd op een verwachte groei van de landbouwsector met 10,8%. De andere sectoren blijven nog achter bij de landbouw, maar de commissie verwacht dat de algemene economie in de laatste drie kwartalen van 2021 ook zal aantrekken doordat de noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen in deze periode zullen worden afgebouwd.

Voor de andere sectoren verwacht de HCP in het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddelde krimp van 0,5%. De bouwsector gaat volgens de prognose een zwaar jaar tegemoet omdat er ook in dit jaar maar weinig vraag zal zijn naar residentieel vastgoed. Voor de energiesector hangt het herstel in dit jaar samen met de hervatting van industriële activiteiten die stil hebben gelegen door de noodmaatregelen.

De sectoren handel, vervoer en catering zullen naar de verwachting van de commissie een gematigd herstel noteren in 2021.

De 10,8% groei die wordt voorspeld voor de landbouwsector hangt samen met de regenval in de winter waardoor er een overschot aan water is om landbouwgrond te irrigeren. De groei van deze sector draagt volgens de HCP voor +1,2 procentpunt bij aan de totale voorspelde groei voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team