Zoeken

Toerisme tussen Israël en Marokko onder druk door Gaza-conflict

5 januari 2024 - 10:00 - Marokko

©

De oorlog in Gaza heeft het toerisme tussen Israël en Marokko na de normalisatie van de betrekkingen drie jaar geleden, aanzienlijk beïnvloed.

Ondanks meerdere bezoeken van Israëlische ministers aan Marokko en diverse overeenkomsten, merkt de Israëlische krant Haaretz op dat er geen significante samenwerking tot stand is gekomen, wat met name te wijten is aan het conflict tussen Israël en Hamas sinds 7 oktober.

Lees ook: Massale steun voor Gaza in Marokko: 90% ziet weerstand als enige oplossing

Desondanks blijven de officiële betrekkingen tussen Marokko en Israël ogenschijnlijk stabiel. Israëlische media geven aan dat economische activiteiten tussen Rabat en Tel Aviv redelijk ongestoord doorgaan, met zakendelegaties die Marokko blijven bezoeken of elkaar ontmoeten in derde landen zoals Frankrijk en Spanje.

Het toerisme, een belangrijke brug tussen de volkeren, heeft echter aanzienlijk geleden onder het conflict. De directe vluchten tussen Rabat en Tel Aviv zijn opgeschort en de meeste civiele en culturele samenwerkingen zijn gepauzeerd tot het einde van het conflict.

Lees ook: Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

Het artikel van Haaretz vestigt ook de aandacht op de uitdagingen voor een vloeiende samenwerking en de ambivalente houding van Marokko, dat niet officieel heeft gereageerd op pro-Palestijnse demonstraties in Rabat en andere steden. Desalniettemin wordt de potentiële rol van Marokko in het bevorderen van vrede en veiligheid in de regio benadrukt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team