Zoeken

Toelichting bij stopzetting export Oekraïense tarwe naar Marokko

14 maart 2022 - 15:43 - Economie

©

De Oekraïense ambassadeur in Rabat, Oksana Vasilyeva, heeft de stopzetting van de Oekraïense tarwe-export naar Marokko als gevolg van de Russische invasie die op 24 februari begon, toegelicht.

"Wij zijn gestopt met de uitvoer van tarwe en graan omdat de scheepvaart door de oorlog is verstoord en de Russen de Zwarte Zee en de Zee van Azov controleren. Het is moeilijk om de marinevloot nu te verplaatsen omdat de Russen ons zullen aanvallen. Er kan geen handel plaatsvinden," verklaarde de Oekraïense diplomate in een interview met Hespress. Daarnaast "is de humanitaire situatie moeilijk en moeten we eraan denken om zelf graan en tarwe op te slaan. We hebben humanitaire hulp, medicijnen en voedsel nodig," voegde ze eraan toe.

Lees ook: Marokko: FAO verklaart stijging broodprijzen

De hervatting van de handelsbetrekkingen tussen Oekraïne en Marokko en andere landen hangt volgens Oksana Vasiljeva af van het einde van de oorlog en het verjagen van de Russen van het Oekraïense grondgebied. Zij verheugde zich over het feit dat Marokko een van de vijf Afrikaanse landen is waarmee haar land een sterk economisch partnerschap heeft. De handel van Oekraïne met het koninkrijk was in 2021 goed voor 530 miljoen dollar. "De graaninvoer van Oekraïne vertegenwoordigt 12% van de totale graaninvoer van Marokko, terwijl de Oekraïense export voornamelijk bestaat uit natuurlijke en chemische meststoffen, auto’s en vis," zei de Oekraïense diplomate.

Lees ook: Deze zomer geen brood meer in Marokko?

De waarde van de Oekraïense invoer uit Marokko bedroeg 120 miljoen dollar, waarvan 48% fosfaat en 48% auto’s, vis en groenten.

Bladna.nl