Zoeken

Oekraïne: nog geen Marokkanen bij verzet

5 maart 2022 - 10:20 - Wereld

©

Sinds enkele dagen doen geruchten de ronde dat Marokkanen zich willen aansluiten bij de verzetsbeweging tegen het Russische leger in Oekraïne. Volgens een bron bij de Oekraïense ambassade in Rabat, is dit een hoax.

Hespress bericht dan aan verschillende voorwaarden moet worden voldaan om zich bij het Oekraïense verzet tegen de Russische strijdkrachten aan te sluiten. "Potentiële Marokkaanse burgers die in het Oekraïense verzet willen vechten, moeten eerst aan een aantal voorwaarden voldoen, waarvan de belangrijkste een Schengenvisum is, waarmee ze eerst het grondgebied van Europa kunnen betreden en vervolgens het Schengengebied kunnen oversteken naar de grens met Oekraïne", meldt de Oekraïense ambassade in Rabat.

Lees ook: Marokkanen Oekraïne: laatste repatriëringsvlucht geannuleerd

Verder wordt aangegeven dat "buitenlanders die aan de lopende militaire operaties in Oekraïne willen deelnemen, dit zonder enige belemmering kunnen doen" en dat de Oekraïense president Volodymyr Zelezki dit aan het begin van de crisis duidelijk heeft gemaakt door te verzekeren dat de deuren en grenzen zouden worden geopend voor toegang tot Oekraïne zonder visumplicht.

Lees ook: Opvangcentrum in Boekarest voor Marokkanen uit Oekraïne

Om misverstanden uit de weg te ruimen verklaart de ambassade dat er "geen verzoeken of andere aanvragen werden ontvangen van Marokkanen die het Oekraïense grondgebied wensen te betreden om te vechten". Zelfs als dat wel het geval zou zijn, dan nog zou de complexiteit van de procedure snel leiden tot ontmoediging.

Bladna.nl