Zoeken

Deze zomer geen brood meer in Marokko?

11 maart 2022 - 18:20 - Economie

©

Tarwe is het belangrijkste basisvoedsel van Marokko. De invoer ervan is echter problematisch sinds de Russische inval in Oekraïne. Terwijl de invoerprijzen stijgen en de binnenlandse productie ontoereikend is, is bekendgemaakt dat de nationale voorraden slechts vijf maanden toereikend zullen zijn.

Het conflict in Oekraïne zal gevolgen hebben voor de Marokkaanse economie, aangezien het koninkrijk handelsbetrekkingen onderhoudt met zowel Oekraïne als Rusland, met name door de invoer van tarwe uit Oekraïne en de uitvoer van citrusvruchten naar Rusland.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

Voor graan en tarwe worden de rekeningen steeds hoger. Marokko importeert jaarlijks gemiddeld 3 tot 4 miljoen ton zachte tarwe en 800.000 tot 900.000 ton durumtarwe. De prijzen hebben een piek bereikt van 450 dollar per ton. Volgens de laatste gegevens van het Marokkaans Wisselkantoor zijn de kosten van de invoer gestegen van 901 miljoen dirham in januari 2021 tot 2,6 miljard dirham in januari vorig jaar.

Abdelkader Alaoui, voorzitter van de Nationale Federatie van de meelindustrie (FNM), verklaarde: "De oorlog in Oekraïne heeft de tarweprijzen op de internationale markt getroffen. De Marokkaanse tarwevoorraden zijn voldoende om vijf maanden binnenlandse consumptie te dekken".

Lees ook: Prijs van brood gehandhaafd na Marokkaanse protesten

Toch benadrukt Alaoui dat de invoer niet is gestopt, aangezien er schepen in Marokkaanse havens liggen en er nog meer onderweg zijn, terwijl Marokkaanse importeurs ook op andere markten opereren.

Bladna.nl