11 maart 2022 - 18:20 - Economie
Tarwe is het belangrijkste basisvoedsel van Marokko. De invoer ervan is echter problematisch sinds de Russische inval in Oekraïne. Terwijl de invoerprijzen stijgen en de binnenlandse productie ontoereikend is, is bekendgemaakt dat de nationale voorraden slechts vijf maanden toereikend zullen zijn.
Het conflict in Oekraïne zal gevolgen hebben voor de Marokkaanse economie, aangezien het koninkrijk handelsbetrekkingen onderhoudt met zowel Oekraïne als Rusland, met name door de invoer van tarwe uit Oekraïne en de uitvoer van citrusvruchten naar Rusland.
Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?
Voor graan en tarwe worden de rekeningen steeds hoger. Marokko importeert jaarlijks gemiddeld 3 tot 4 miljoen ton zachte tarwe en 800.000 tot 900.000 ton durumtarwe. De prijzen hebben een piek bereikt van 450 dollar per ton. Volgens de laatste gegevens van het Marokkaans Wisselkantoor zijn de kosten van de invoer gestegen van 901 miljoen dirham in januari 2021 tot 2,6 miljard dirham in januari vorig jaar.
Abdelkader Alaoui, voorzitter van de Nationale Federatie van de meelindustrie (FNM), verklaarde: "De oorlog in Oekraïne heeft de tarweprijzen op de internationale markt getroffen. De Marokkaanse tarwevoorraden zijn voldoende om vijf maanden binnenlandse consumptie te dekken".
Lees ook: Prijs van brood gehandhaafd na Marokkaanse protesten
Toch benadrukt Alaoui dat de invoer niet is gestopt, aangezien er schepen in Marokkaanse havens liggen en er nog meer onderweg zijn, terwijl Marokkaanse importeurs ook op andere markten opereren.
Spaanse havens in paniek: Nador West Med komt eraan
Marokko verovert Washington met pastilla
Strenge controles op strandhoreca in Nador
Moskeebezoekers geterroriseerd in Al Hoceima
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Marokkaanse expat aangeklaagd na cameravondst in Airbnb Marrakech
Dirham in de lift: Marokko ziet munt stijgen
3 miljard dirham buiten beeld door illegale parkeerwachters in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko