28 februari 2023 - 12:00 - Economie
Met zijn geschatte 39 miljard kubieke meter aan gasreserves en dankzij de nieuwe projecten die worden opgezet, zou Marokko in de toekomst een belangrijke gasexporteur in Afrika kunnen worden.
De Amerikaanse NGO "Global Energy Monitor" heeft een rapport gepubliceerd over de gasproductie in Afrika. Volgens de organisatie blijkt uit monitoringgegevens dat 84% van de nieuwe reserves in ontwikkeling zich bij de nieuwkomers op de Afrikaanse gasmarkt bevinden, namelijk Mozambique, Senegal, Tanzania, Mauritanië, Zuid-Afrika, Ethiopië en Marokko. Deze landen zouden Nigeria, Egypte, Libië en Algerije, kunnen inhalen. Die landen hebben historisch gezien de meeste bewezen gasreserves en -productie.
Lees ook: Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut
Marokko bevindt zich in een goede positie om gasexporteur in Afrika te worden. Zijn huidige reserves bedragen ongeveer 39 miljard kubieke meter gas, onthult de NGO. Dit bevestigt de verklaringen van Graham Lyon, CEO van het Britse bedrijf Sound Energy, belast met de olie- en gasexploratie in Marokko. In een interview in december zei hij dat "er een project is in Marokko dat ongeveer 100 miljoen kubieke meter per jaar vloeibaar aardgas zal leveren aan industriële markten" en dat het koninkrijk "aanzienlijke aardgasreserves heeft die worden geschat op meer dan 20 biljoen kubieke voet". Dit stelt het koninkrijk in staat om exporteur te worden.
Lees ook: Predator Oil and Gas stopt gasboringen in Marokko
Volgens het Global Energy Monitor-rapport, beschikt Mauritanië over 574 miljard kubieke meter gas, waarvan een deel afkomstig is uit gezamenlijke reserves met Senegal, die worden geschat op 566 miljard kubieke meter. Volgens de NGO zouden Mozambique, Mauritanië, Tanzania, Zuid-Afrika en Ethiopië tegen 2038 goed kunnen zijn voor meer dan de helft van de toekomstige gasproductie van Afrika.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko
Emirates werft massaal cabinepersoneel in Marokko
Hollands groen verovert Marokko!