Zoeken

Marokko, toekomstige grote gasexporteur in Afrika?

28 februari 2023 - 12:00 - Economie

©

Met zijn geschatte 39 miljard kubieke meter aan gasreserves en dankzij de nieuwe projecten die worden opgezet, zou Marokko in de toekomst een belangrijke gasexporteur in Afrika kunnen worden.

De Amerikaanse NGO "Global Energy Monitor" heeft een rapport gepubliceerd over de gasproductie in Afrika. Volgens de organisatie blijkt uit monitoringgegevens dat 84% van de nieuwe reserves in ontwikkeling zich bij de nieuwkomers op de Afrikaanse gasmarkt bevinden, namelijk Mozambique, Senegal, Tanzania, Mauritanië, Zuid-Afrika, Ethiopië en Marokko. Deze landen zouden Nigeria, Egypte, Libië en Algerije, kunnen inhalen. Die landen hebben historisch gezien de meeste bewezen gasreserves en -productie.

Lees ook: Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut

Marokko bevindt zich in een goede positie om gasexporteur in Afrika te worden. Zijn huidige reserves bedragen ongeveer 39 miljard kubieke meter gas, onthult de NGO. Dit bevestigt de verklaringen van Graham Lyon, CEO van het Britse bedrijf Sound Energy, belast met de olie- en gasexploratie in Marokko. In een interview in december zei hij dat "er een project is in Marokko dat ongeveer 100 miljoen kubieke meter per jaar vloeibaar aardgas zal leveren aan industriële markten" en dat het koninkrijk "aanzienlijke aardgasreserves heeft die worden geschat op meer dan 20 biljoen kubieke voet". Dit stelt het koninkrijk in staat om exporteur te worden.

Lees ook: Predator Oil and Gas stopt gasboringen in Marokko

Volgens het Global Energy Monitor-rapport, beschikt Mauritanië over 574 miljard kubieke meter gas, waarvan een deel afkomstig is uit gezamenlijke reserves met Senegal, die worden geschat op 566 miljard kubieke meter. Volgens de NGO zouden Mozambique, Mauritanië, Tanzania, Zuid-Afrika en Ethiopië tegen 2038 goed kunnen zijn voor meer dan de helft van de toekomstige gasproductie van Afrika.

Bladna.nl