Zoeken

Tarragona: eerste baby van 2023 is Marokkaans

6 januari 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De eerste baby van 2023 in het Spaanse Tarragona is Marokkaans en heet Yasmine. In de Spaanse provincie heeft 40% van de baby’s ouders met buitenlandse roots.

Yasmine is geboren in Valls, Camp de Tarragona. Ze is de dochter van Slimane, die twee decennia geleden uit Marokko emigreerde. Naast de kleine Yasmine zag Youssef het levenslicht in Tortosa. Hij is het eerste kind van 2023 in Terres de l’Ebre. Jana, de dochter van Sabah en Mohamed, die in Segur de Calafell wonen, is de eerste baby van 2023 in Baix Penedès.

Lees ook: Spanje trekt nationaliteit in van tientallen Marokkaanse baby’s

In de periode 2015-2021 is het aantal geboortes van baby’s met Spaanse ouders in Tarragona met 29,4% afgenomen, maar het aantal geboortes van baby’s met buitenlandse ouders is met 3% gestegen. "De migrantenbevolking is jonger", verklaart Pau Miret, universitair hoofddocent aan de faculteit sociale wetenschappen van de Universitat Oberta de Catalunya. "Locals worden ouders enkel als ze een stabiele relatie hebben. Ze hebben meer zekerheid nodig," vervolgt de deskundige.

Lees ook: 173.000 Nederlandse inwoners in Marokko geboren

"Migranten zijn op de een of andere manier gewend aan een bepaalde mate van onzekerheid. Gezinnen met kinderen zijn sociaal geïsoleerd omdat ze geen overheidssteun verwachten", aldus Miret. De expert wijst er evenwel op dat het aantal geboorten in vergelijking met de periode vóór Covid-19 is afgenomen. Er zijn in oktober 2022 in Tarragona 431 geboorten aangegeven, 26% minder dan in oktober 2021 (586).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team