Zoeken

22,4% pasgeborenen in Spanje heeft een Marokkaanse moeder

25 mei 2023 - 19:00 - Wereld

©

Uit een studie van het Demografisch Observatorium van de CEU San Pablo Universiteit blijkt dat 22,4% van de in Spanje geboren baby’s een moeder heeft van Marokkaanse afkomst.

Volgens het rapport van het Demografisch Observatorium van de CEU San Pablo Universiteit maakt Spanje een ongekende stijging van het aantal baby’s mee. Bijna een derde van de in 2021 in Spanje geboren baby’s (32,4%) had ten minste één buitenlandse ouder en dat aantal bereikt, of overschrijdt zelfs de drempel van 40% in provincies zoals Madrid, Barcelona of Guadalajara, aldus de studie. Daarbij heeft 22,4% van de baby’s een moeder van Marokkaanse afkomst. Deze situatie is te verklaren door de aanzienlijke toename van de migrantie in de afgelopen decennia. Het observatorium wijst op een groei van 6,5 miljoen buitenlanders in Spanje, in vergelijking met 25 jaar geleden. Een vijfde van de Spaanse bevolking bestaat uit migranten. Een "ongekende demografische verandering", aldus de studie.

Lees ook: Sebta en Melilla: 50% minder geboorten sinds sluiting grenzen met Marokko

Onder de titel "Immigratie: een vijfde van het Spanje van vandaag, meer dan een kwart van dat van de toekomst", onderzoekt de studie de buitenlandse bevolking die in Spanje woont. Ook worden bijzonderheden geanalyseerd volgens grondgebied, land van herkomst, vruchtbaarheidspatronen en vergelijkingen met de autochtone bevolking. Volgens de herkomst van de moeder was de meerderheid (42%) Indiaans, 28% Afrikaans (waarvan 80% Marokkaans, dat is 22,4% van het totale percentage), 22% Europees (vooral Oost-Europees en Roemeens) en 7% Aziatisch (vooral Pakistaans), aldus de studie.

Lees ook: Tarragona: eerste baby van 2023 is Marokkaans

"Marokko is nu het land dat het meest bijdraagt aan geboorten buiten zijn grondgebied, hoewel sinds medio 2015 per regio de bevolking van Ibero-Amerikaanse afkomst, de buitenlandse gemeenschap is die het meest groeide, gevolgd door de Afrikaanse en Aziatische gemeenschappen (aangevoerd door de Chinese en Pakistaanse bevolking)", concludeert de studie. "Wat de landen betreft, zijn na de migranten van Marokkaanse oorsprong, de meest talrijke de Colombianen, gevolgd door Roemenen, Ecuadorianen, Venezolanen, Argentijnen, Britten, Peruanen, Fransen en Chinezen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team