Zoeken

Spanje trekt nationaliteit in van tientallen Marokkaanse baby’s

24 april 2022 - 21:00 - Wereld

©

In Spanje zijn administratieve procedures opgestart om de nationaliteit in te trekken van 78 Marokkaanse baby’s die in Melilla zijn geboren en als Spanjaarden zijn geregistreerd.

De Marokkaanse moeders van deze baby’s kwamen Melilla binnen om te bevallen in het regionale ziekenhuis, waar een zeer actief crimineel netwerk aanbood de pasgeborenen in te schrijven in het Spaanse bevolkingsregister in ruil voor een grote som geld. De organisatie bracht deze jonge moeders "in contact met mannen met de Spaanse nationaliteit, meestal van Marokkaanse afkomst, die de kinderen als hun eigen kinderen erkenden, in ruil voor de betaling van een som tussen de 1500 en 3000 euro", aldus de nationale politie in een verklaring.

Lees ook: Kinderen Zouhira zijn in Spanje geboren, maar krijgen nationaliteit niet

Op deze manier verwierven de pasgeborenen automatisch de Spaanse nationaliteit, waardoor hun moeders in staat waren "de procedures in te leiden om een verblijfsvergunning te verkrijgen als ouder van een Spaanse minderjarige", meldt El Pais. De krant voegt eraan toe dat de regeringsdelegatie reeds procedures heeft ingeleid om de verblijfsvergunningen van de moeders in te trekken en ook aan het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om de Spaanse nationaliteit van de baby’s in te trekken.

Lees ook: Vox wil toegang tot Spaanse nationaliteit bemoeilijken voor Marokkanen

In totaal zijn 117 personen, waaronder Marokkaanse moeders, fictieve vaders en tussenpersonen, bij de zaak betrokken, aldus de politie. Reeds 79 van hen zijn gearresteerd (51 in Melilla, 28 op het vasteland) en de politie in nog op zoek naar 38 anderen. Ze zullen worden vervolgd wegens schending van de rechten van vreemdelingen, vervalsing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team