Zoeken

Tarik Khbabez over fans en succes: in Marokko "maak je pas gekke dingen mee"

22 maart 2024 - 16:00 - Sport

©

Tarik Khbabez straalt. De kersverse wereldkampioen kickboksen geniet zichtbaar van zijn welverdiende glorie. Na jaren van harde training en tegenslagen behaalde hij vorige week de felbegeerde Glory lichtzwaargewicht titel. "Mijn moeder zei ook: Als je nu niet wint, kun je beter stoppen."

De spanning was voelbaar na het gevecht met Donegi Abena in het Gelredome. Khbabez was zelf overtuigd van de overwinning, maar de jury beslist. Na enkele seconden de verlossende woorden: Khbabez is de nieuwe kampioen. De droom van de Marokkaanse Hagenaar, die tien jaar keihard heeft gewerkt, is uitgekomen.

Lees ook: Tarik Khbabez verslaat Mohamed Amine met heftige knock-out (video)

De euforie is nog altijd groot, ondanks de harde klappen die hij tijdens het gevecht met Abena heeft moeten incasseren. "Na een wedstrijd ben je altijd helemaal kapot, maar als je hebt gewonnen is het wel lekker. En deze keer heb ik ook helemaal niks. Ik kan gewoon normaal lopen," vertelt hij in een lang interview met het AD.

Khbabez, met de bijnaam ’de Tank’, staat bekend om zijn incasseringsvermogen. Hij geeft nooit op, ongeacht de klappen die hij in de ring ontvangt. "Je krijgt soms flinke stoten waardoor je wel aangeslagen bent en een klein beetje uit balans raakt. Maar binnen een paar seconden ben je weer hersteld. Ik denk dan alleen maar: Ik ga hoe dan ook niet als eerste opgeven."

De steun van het publiek is voor Khbabez van onschatbare waarde. Duizenden fans die zijn naam scanderen geven hem de kracht om door te gaan. Maar diezelfde druk kan ook overweldigend zijn, vooral vanuit de Marokkaanse gemeenschap. "Dat geeft spanning, maar het motiveert me ook. Je voelt je gewaardeerd en tegelijkertijd wil je ze ook niet teleurstellen. Ook jezelf, je moeder, je gezin en je trainer niet."

Lees ook: Khbabez trapt tegenstander uit de ring op Glory 84

Khbabez groeide op in een gezin van zes kinderen en kende een moeilijke jeugd. Na de scheiding van zijn ouders verliet zijn moeder met de rest van het gezin het land om zich in België te vestigen. De 15-jarige Tarik bleef achter in Den Haag en knokte zich met harde training en doorzettingsvermogen naar de top.

Zijn huidige trainer, Maikel Polanen, zag het talent in hem en hielp Khbabez zich te ontwikkelen tot de kampioen die hij nu is. Ondanks dat hij voor Marokko uitkomt, vecht Khbabez ook voor Den Haag. De herkenning op straat is enorm. Fans vragen om selfies of een knuffel. Khbabez geniet van de aandacht, maar er zijn momenten dat hij liever anoniem door de stad wil. "Dan doe ik mijn capuchon op en verstop ik mijn gezicht in mijn jas", lacht hij.

In Marokko is de hectiek nog groter. "Daar maak je pas gekke dingen mee. Afgelopen zomer werd ik daar een hele tijd achtervolgd door fans met motoren en scooters. Mijn vrouw zegt: ‘Hoe kan dat nou? Het is zo’n groot land, maar toch word je overal herkend’. Dat blijft bijzonder."

Lees ook: Khbabez viel 19 kilo af om jongeren Schilderswijk te inspireren

Khbabez droomt nu van een gevecht met Rico Verhoeven, de Glory-kampioen in het zwaargewicht. "Ik wil een dubbel champ," stelt hij ambitieus. "Ik ken Rico ook al heel lang. Ik sparde vijftien jaar geleden al met hem en heb vroeger vaak in het zwaargewicht gevochten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team